Skatevinge av storskate med tomatsalat og kapers

Dette er den ene av de to skatevingen på en skate. Storskate, (Dipturus intermedius/Raja batis), er en bruskfisk i skatefamilien med 200 arter, hvorav flere fiskes kommersielt. Eng: Blue skate, Ty: Glattrochen, Fr: Pocheteuau gris, It: Razza bavosa, Sp: Raya noruega. Storskate er en bredformet fisk med finner som likner vinger. Fargen er brunlig med små gule flekker. Den kalles både skate og rokke. Storskaten er en art som de lærde strides om er bæredyktig eller ikke. Den finnes langs kysten vår, men kan forveksles med en art som likner (Gulringskate), men som normalt ikke finnes her; så har man funnet noen eksemplarer, og derfor tvilen. Helt enkelt sagt. Men altså; skatevinge av storskate i dag.
Skatevingen er delt i to; en litt stor skive til meg, en noe mindre til kona.
Vingene er trimmet ved å skære bort det ytterste på utsiden; benradene nederst til høyre.
Saltet vann i kjelen er klar for småkoking/trekking i 10 minutter. Fisken må være fersk; dvs under 3-4 dager i kjøleskap. Ha gjerne litt eddik i kokevannet dersom du er i tvil. Som andre bruskfisker utskiller den ammoniakk når den har ligget for lenge.
Fisken må skummes, den avgir en del eggehvitestoffer som annen fisk.
Det største stykket er klart til å skinnskrapes.
Det er tre måter å fjerne skinnet på en skatevinge:
  • Ved å snitte i skinnet og dra det av. (På rå fisk)
  • Ved å legge vingene i 230 graders varmt vann og la det trekke i TRE minutter. Deretter skraper du det av som her. Brukes når du skal steke fisken.
  • Gjøre som forklart i dette innlegget: dvs skrape det av med en vanlig uskarp bestikkniv når fisken er kokt.
Her er skatevingen helt skrapt av på oversiden, etterpå gjør du det samme med undersiden.
Oppdelte kirsebærtomater, paprika, og persille får putre i jomfruolje en 15 minutters tid. Saltet kapers ligger til avsalting.
Og slik serverte vi denne deilige, smakfulle fisken; med salaten, kokte mandelpoteter, klarnet smør, og kapers. Krydre ellers etter egen smak. Sitronpepper er godt.
Her er fiskekjøttet skrapt av over ben/bruskrekken, som er fjernet. Det er like mye fiskekjøtt under benrekken; masse smakfullt kjøtt i strimler som på bildet.
Print Friendly, PDF & Email