Lomre med blomkålris og kapers

Lomre (Microstomus kitt), er en fisk med mange navn, litt for mange etter min mening (lomre, bergflyndre, rødtunge, landtunge, oterflyndre). One name for one fish!, så slipper vi for mye svindel med fiskenavn. Det finnes tross alt 34 000 forskjellige arter under betegnelsen fisk. . Eng.: Lemon sole, Ty.: Rotzunge, Fr.: Limande sole, It.: Limanda, Sp.: Falsa Limanda.
En populær fisk over hele Europa, kanskje spesielt i UK. Her hjemme ligger den nok ikke i våre fiskedisker, men uansett; det er en deilig flatfisk. I dag; Lomre med blomkålris og kapers.
Lomrefiletene, som våre gode venner Rita og Eivind på Borgja i Bø tok med fra Brødrene Berggren i Sandefiord forrige gang de var der, er nettopp krydret med kvernet salt og pepper.
Så skal filetene meles før de stekes fint lysebrune i jomfruolje og smør. Her er forresten et innlegg fra Skagen, hvor lomre heter rødtunge.
Sjalottløk, hvitløk og persille får putre i litt jomfruolje noen minutter.
Så legges kapersen i den lille stekepannen med løk, hvitløk og persille, og får putre litt til, mens fisken steker seg ferdig.
Ferdigstekt; øs over av stekeskyen underveis, drypp noen sitrondråper over fisken og litt i skyen.
Å kjenne lukten fra litt brunet kål er deilig; det meste av kål kan stekes, og kan selvfølgelig også forvelles før steking. Blomkålrisen er snart ferdigbrunet.
Og slik serverte vi denne deilige fisken; blomkålrisen bak, poteter til høyre, så fisken med kapersblandingen over, og litt drypping av stekeskyen. Ved siden av hadde vi en enkel salat.
Print Friendly, PDF & Email