Alaska Pollock på grillen

Pollock råvarer
Her ligger fine fileter av Alaska pollock klare for tilberedning i utegrillen. Med gode råvarer ble dette en deilig fiskerett.

Jeg har alltid vært glad i å prøve nye råvarer, uansett om de kommer ferske eller dypfryste, bare de er gode. Idag prøver vi oss på fileter av Alaska pollock, eller Theragra Chalcogramma som den heter på latinsk. Skjønt man idag mener at den må få tilbake sitt opprinnelige latinske navn Gadus chalcogrammus fra 1814, fordi den er nærmere i slekt med den atlantiske pollocken, og den norske lyren, enn tidligere antatt. Men vi forholder oss til det vanligste navnet Alaska pollock.

Alaska Pollock
Og slik ser Alaska pollock ut. En fisk i torskefamilien, som er i nær slekt med vår egen lyr. Foto: www.youngsseafood.co.uk

Det er den norske importøren Norice Seafood, som holder til på Gvarv i Telemark, som importerer den, og ellers selger fisk og andre sjømatprodukter til grossister og fiskeforedlingsindustrien i Norge. Klippfisk er blant produktene, også gryteklar. Spennende å prøve, men det får bli en annen gang.
Filetene av pollock egner seg ypperlig til fish and chips, noe de også brukes til i stor utstrekning. Dessverre svindles det endel med dette, blant annet i UK; de selger fisken som torsk, mens det kan være både kolje, hvitting og pollock du får servert. Helt unødvendig, pollocken er god nok i seg selv. Det er prisen det går på, og den bør settes i forhold til hva du spiser, ikke ved å spekulere i et dyrere produkts navn.

Pollock på grillen
Bunnen er overhelt et lag med italiensk jomfruolje, og sjalottløk er lagt i. Så får dette surre litt før du legger i de tinede filetene og drysser over finhakket fersk rosmarin. Etter en stund snur du filetene forsiktig, heller over hvitvinen, og drysser over finhakket bladpersille. Løft en av fiskefiletene under midten med en stekespade for å se om de skiver seg. Gjør de det er de så og si ferdige til bordet. Saftige og gode ble de.
Asparges og ansjos
Vi smaksatte creme fraiche med finhakket italiensk ansjos og små rå aspargesbiter fra hagen, og blandet det godt sammen. Dette fyllte vi i de halverte og uthulede slangeagurkene.

Alaska pollock i utegrillen

Pollock, på bordet 480

Ingredienser (2 personer)
5-6 pollockfileter
olivenolje
hvitvin
creme fraiche
1 slangeagurk
italienske ansjosfileter
sjalottløk
bladpersille, finhakket

rosmarin
kirsebærtomater til pynt

2 asparges i biter
store kapers til pynt
poteter, kokt i biter
Slik gjør du:
Tin fiskefiletene i kjøleskap, og på kjøkkenbenken de siste minuttene. “Pat” tørre med kjøkkenpapir. Varm opp olivenolje med sjalottløk i et egnet ildfast fat som på bildet over. Følg anvisningen under bildet av fisken (over). Underveis bruker du en skje til å helle den gode kraften med hvitvinen over fisken. Når fisken skiver seg lett kan du servere den. En deilig fiskerett servert på verandaen, saftig og på ingen måte tørr. Men du må følge med underveis, for mye kokt gjør fisk tørr. Agurken deler du i to på langs, og huler ut nesten til hver ende. Så blander du creme fraiche (eller sæterrømme) med aspargesbiter og finhakket italienk ansjos. Tilslutt fyller du dette i agurkene, og legger opp som på bildet over, med kokte poteter.

Vel bekomme!

Print Friendly, PDF & Email