Gravmakrell med dillsaus

En makrell som godt kunne vært enda større gravet vi denne dagen. Lett å filetere, og lett å få benfri, for det bør den være.

En stor og fin vårmakrell er ypperlig å grave, og på mange måter minst like god som gravet oppdrettslaks. Dette var noe mamma ofte gjorde i de vanskelige årene etter krigen. Og godt var det!

Bland først sammen en toppet ss salt og ditto sukker. Kvern over litt hvit pepper og bland godt. Det er flere måter å grave på; noen bruker dobblt så mye salt som sukker, andre bruker bare salt, og atter andre litt mer sukker enn salt. Halvt om halvt er best synes vi begge to her i huset, Fordel litt av saltblandingen utover i et fat og legg et lag med dill over. Makrellen er nettopp filetert, og både brystben og ryggben er fjernet.

Så legger du på den ene fileten og strør over mer av saltblandingen. En neve dill fordeles over.

Over den første fileten med saltblandingen og dill, legger du den andre med kjøttsiden ned, strør over resten av saltblandingen og avslutter med dill. NB! Prøv å fordele saltblandingen slik at det blir omtrent like mye på hver av lagene.

Tilslutt skal du ha et lett press på fisken. Her la vi en liten trefjøl over, med en plastboks fylt med vann over den igjen. Tilslutt viklet vi rundt klar folie for å holde vekten på plass, og for ikke å få for mye dill-lukt i kjøleskapet. Nå skal den stå et døgn i kjøleskapet før du bruker den. Lake danner seg, skyll av saltet raskt og klapp fisken litt tørr med kjøkkenpapir før du skiver den opp og klipper over litt frisk dill.

Dillsaus og sennepssaus.

Dillsausen er vanlig hvit saus på smør, mel og melk, krydret med salt, kvernet hvit pepper og revet muskatnøtt. Klipp i godt med dill tilslutt. Sennepssausen lager du enkelt med en ss Dijonsennep, en ss Bergby grov søt sennep, 1 ss sukker, 1/2 ss vineddik og 1.5 dl olje, olivenolje eller solsikkeolje for eksempel. Bland godt.

Så er det å kose seg med den deilige gravmakrellen som du har skivet opp som på bildet. Deilige mandelpoteter med godt med dillsaus over, og sennepssaus til å dyppe fisken i gjør middagen skikkelig god! Servert med et godt glass hvitvin for de som liker det, her en enkel og god Bordeaux, Sauvignon blanc fra boks.

%d bloggere liker dette: