Scampi med røkt salt

Noen relativt små scampi, eller jomfruhummer som danskene sier, kjøpte vi i Lønstrup en høst vi tok et par uker der. Den sorte strengen er tatt ut og ligger til høyre i bildet.

Scampi, eller norsk sjøkreps som dette er, brukes på mange måter; de små er deilige i pasta og risretter for eksempel, de store til litt mere “finere” retter. Denne helnorske råvaren med det italienske navnet scampi er et av verdens beste sjømatprodukter. De du kjøper når du er i Italia for eksempel, ble fraktet ned og satt ut i Kvarnerbukten i Kroatia i sin tid. Eller de er importert fra Norge. Du kan se tydelig forskjell på Middelhavsscampien og den fra Norge; den er litt lysere rosa enn vår som rå, med et litt tynnere skall, og med en nydelig litt mer “fløyelsaktig” smak.

DETTE ER EN NORSK MATSVINDEL! Helt gjennomført i sjøkrepslandet Norge. Norske kokker tør ikke bruke navnet scampi, de er gått over til det franske navnet langoustine. En skam i mine øyne, feigt! I denne posen er det oppdrettsreker fra Vietnam.
Den ene halvparten er helt renset, og de er klare for bordet.
Og her ligger den andre halvparten i en stekepanne med litt jomfruolje; la dem ligge til de skifter farge fra litt gjennomsiktig til hvit. NB! Ikke for sterk varme, da brenner de seg fast i skallet.

Det er servert; scampi med baguette, noen asparges, en skive lime, og røkt salt. En ny smak, som gikk helt greit. Ved siden av tok vi et lite glass hvit fra Alsace. Drypp gjerne litt jomfruolje over baguetteskivene

Print Friendly, PDF & Email