Carpaccio di nocciole

Piemonte er ikke bare kjent for sine fantastiske viner, trøfler og det gode kjøkken. I desember 1993 fikk de det beskyttede geografiske merket I.G.P. for sine hasselnøtter: Nocciola Piemonte I.G.P. 90% av nøttene vokser i Cuneoprovinsen, hovedsakelig i Langheåsene.[/otw_shortcode_dropcap] Disse spesielle nøttene er ikke som de andre typene; de inneholder hele 70% nøtteolje. De brukes i alt av bakverk og andre godsaker: sjokoladetrøfler, drasjéer, panettone, torrone og mye annet. Og de selges selvfølgelig i løsvekt. Kalvekjøtt er “typisk italiensk”, de bruker masse av dette lyse kjøttet fra ungdy i de fineste matretter. En av disse er carpaccio, og en enklere og bedre carpaccio enn denne skal du lete lenge etter. Rett og slett med bare fire ingredienser. Bildet viser et lite parti med dyrking av hasselnøtter ikke langt fra Alba, trøffelhovedstaden.

Mer enn dette trenges ikke: tynne skiver av kalvekjøtt (alternativt indrefilet av ku/okse), din beste jomfruolje, kvernet salt, og knuste hasselnøtter. Dersom du liker trøffel drypper du noen få dråper hvit trøffelolje over tilslutt.

Det beste er å skive opp en filet av kalvekjøtt (indre eller ytre) når den er nesten tinet. En oppskjærsmaskin er nok det beste, men en god kniv går selvfølgelig også, en laksekniv for eksempel.

Den litt marmorerte indrefileten av kalv er skåret i nesten gjennomsiktige skiver, som blir vanskeligere og vanskeligere og legge opp jo lenger de får tine. Så la dem være litt fryste når du legger opp. Om du har fersk filet, legg den i kjøleskapet en halvtime til en time før du skal bruke den.

Bruk en morter til å knuse de litt fete, gode hasselnøttene (alternativt i stavmikser i mangel av morter). De ikke nødvendigvis være fra Piemonte. Dersom du ikke får tak i; de du får i butikken kan brukes, men helt det samme blir det naturligvis ikke.

Først legger du kjøttet utover tallerkenen, drypper du godt med din fineste olje over, kverner over salt, og drysser over de knuste hasselnøttene.

Ingredienser:
kalvefilet
kvernsalt
jomfruolivenolje
knuste hasselnøtter
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Buon appetito!