Red Tilapia

Rød TilapiaAv og til dukker det opp nye råvarer i butikken. Denne gangen var det i den lokale innvandrerbutikken. Alltid interessant å cruise rundt litt; kanskje et godt pristilbud, en ny råvare, “matsomgårutpådatoimorgentilbud”, eller noe annet. Det vet man jo ikke før man er innenfor dørene. Denne dagen var det Rød Tilapia fra oppdrett. Fint pakket lå den der; med avkuttet hale, for å få plass i emballasjen. Oppdrettet på Filippinene ser jeg på pakken.

Rød Tilapia filet
Å filetere tilapia er ikke det enkleste jeg har gjort, gjenstridige ryggben som ikke ville slippe, gjorde den nok noe rufsete. Jeg kunne selvfølgelig “buksert” den, som det heter. Det hadde nok gått greiere. Sidebenene var noe enklere.

Rød Tilapia, som denne urafrikanske fisken heter, var en av de første fiskene som ble kultivert. I 3 000 år gamle egyptiske graver har man funnet den, og idag ligger oppdretten på 800 000 tonn i året! Bare slått av en annen ferskvannsfisk; karpen, alt ifølge The Fish Site. Vel, så vet vi det også. Det faste, milde kjøttet har gjort den så populær i USA at den har passert regnbueørret i popularitet. Her hjemme har vel knapt noen hørt om den.

Rød Tilapia filert
Noe avskjær ble det, særlig under buken var det litt plundrete. Men til fiskesuppe går det sikkert bra.

Slik så den ut etter rensing og filetering. Forholdsvis tykt skinn, som lett lot seg fjerne med en skarp kniv. Alt dette blir sikkert deilig til fiskekraft eller suppe, men akkurat denne dagen strakk ikke tiden til, så det ble meunière. Altså vendt i mel og stekt, ikke i smør som meunière-oppskriften sier, men i jomfruolje, som vi har gjort de siste 20-25 årene.

Tilapia stekes1

Fisken er vendt i mel iblandet litt salt og pepper fra kvern, og brunes i jomfruolje. Bruk gjerne smør eller halvbland. Kirsebærtomater er klare til steking. Det er også de skivede mandelpotetene. Også de stekt i jomfruolje, sammen med litt persille. Tilapia skal også være ypperlig som bakt, grillet eller dampet.

Rød Tilapia meunière

Tilapia tallerken2Ingredienser:
2 rød Tilapia
24 kirsebærtomater
mandelpoteter i skiver
jomfruolje til steking
mel til å vend fisken i
persille, salt og pepper
Slik gjør du:
Rens og fileter fisken som på bildene over. Skjær potetene i skiver, og vask tomatene. Følg ellers forklaringen under bildene. Bruk god varme når du steker fisken.

%d bloggere liker dette: