Pinnekjøtt med Gulløye!

Pinnekjøtt, retten ringerik
Pinnekjøtt med deilig kålrotpuré, Ringerikspoteter, kraft og sylteagurk. Litt sennep ved siden av er også et must. I år bruker vi Gulløyepoteter, akkurat som ifjor.

Pinnekjøtt er julemiddag nr. 2, skal vi tro avisene. Men, skal det være røkt eller urøkt, skal bjørkepinner koke med, hvor lenge skal det ligge i vann for å trekke ut salt? Skal øynene på smalahovet spises, eller var det ørene som var best? I det hele tatt; det er mye å undres over med den tradisjonsrike julematen. Og får du nye tips som du synes høres gode ut, prøv dem!

Pinnekjøtt, vannes ut_edited-1
Først må pinnekjøttet vannes ut. Hvordan du gjør det finner du ved å lese på pakken. Det er ofte det tryggeste, og produsentens råd!
Pinnekjøtt, nesten ferdig_edited-1
En god måte å tilberede pinnekjøttet på er å dampe det. Gjerne med bjørkepinner under. Her er det gjort i en god fiskekjele!

Pinnekjøtt med deilig kålrotpuré!

I år prøver vi pinnkjøttet med Gulløyepoteter igjen. Som vi gjorde i fjor. Og her er fjorårets pinnekjøttmiddags oppskrift.

Pinnekjøtt_edited-480
Og så er det klart for et deilig julemåltid. Selv liker vi noen gode hjemmelagde sylteagurker som litt ekstra tilbehør.

Ingredienser:
pinnekjøtt til 4 personer
1 stor kjele
bjørkepinner
Slik gjør du:
Pinnekjøttet, av ikke for magert lammekjøtt vannet ut over natten, koker eller damper vi i fiskekjelen med et par nyspikkede bjørkepinner uten bark.

Pinnekjøtt, retten3_edited-1Bjørkepinnene legger vi under risten, med vann opp til risten, og ribben i serveringsstykker over. Når kjøttet løsner lett er det ferdig. (ca 2-3 timer) Kålrotstappen eller puré om du vil, er nesten like viktig som kjøttet synes vi.  Som saus bruker du kraften fra dampingen/kokingen. I år som ifjor bruker vi Gulløye fra nordnorge, som vi nå får i butikkene her syd. Med spesialitetmerket.

2 kommentarer

  1. En anekdote : Jeg sendte ned til min datter som da var i syd-Frankrike en ladning pinnekjøtt (hennes julefavoritt) I iver for å servere , glemte hun å vanne ut, slik at hennes franske venner fant ut at Vikingen i oss forsatt lever – alle holdt på å daue av tørst etterpå.

Kommentarer er stengt.

%d