Mens vi venter på pukkellaksen

Laksefileten er delt opp i passe stykker, pluss en liten sidelapp og halebit til sashimien.

Vi har kjøpt oss en laksefilet på tilbud for å kose oss med en liten sashimiforrett og bambusdampet laks. Ja, mens vi venter på pukkellaksen, for den er det blitt en god del av langs kysten vår, og den vil vi bli kvitt; akkurat som kongekrabben og stillehavsøstersen. Og da er jo det enkleste å fiske den opp og selge den rimelig, slik at “vanlige folk” har råd til den. Ikke omvendt, som jeg er sterkt tilbøyelig til å tro vil skje i lille matNorge. Her er mer om denne deilige villaksen:

Pukkellaks med pukkel og sorte flekker på side og hale. Wikimedia commons: U.S. Fish and Wildlife Service

Pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) Eng.: Pink salmon/Humpback salmon, Ty. Buckellachs, Fr.: Saumon rose, It.: Salmone rosa, Sp.: Salmón rosado, er hvit på underside, grågrønnlig på sidene, og med svarte ovale flekker på rygg, sider og hale. Den har små skjell, og de svarte flekkene på halefinnen er et godt kjennetegn på denne arten i tillegg til pukkelen. Pukkellaksen har et litt blekere kjøtt enn vår laks, med en mild smak og et fast og fint fiskekjøtt. Ovnsbakt med litt dryppet jomfruolje over skal være deilig, og røkt er den minst like god som vår egen laks sies det. Og; den er selvfølgelig vill. Vi gleder oss, hvis vi noengang får se den i oppdrettslandet Norge da, og til en blikvittpris?

Dersom du har en bambusdamper leggger du et tilklippet matpapri i bunnen slik at det er litt luft rundt papiret. Her er laksebitene akkurat lagt i. sett på lokket. Bruk ellers en fiskekjele, eller dampinnsats.
Ferdige. Litt Albumin har begynt å vise seg; det hvite som tyter litt ut av stykkene er bare å gafle i seg, helt ufarlig og smaker som resten. Det er en proteiner som du også finner i egg, melk og kjøtt.
En slangeagurk har fått ligge en halvtimes tid med en halv ss salt, og skal iblandes jomfruolje, hvit balsamico, pepper, og litt basilikum.
Skyll godt av og press ut vann før du blander i dressingen.
Så noen asparges, disse er fra egen hage, og de første som dukket opp i fjor. Men bruk gjerne butikkens Peruanske nå på denne tiden, SÅ dårlige er de ikke.

En liten sashimiforrett.

Veldig helt enkelt: litt soyasaus, litt soppsoyasaus, og fisken i passe sashimibiter, ble en deilig forrett.

Og slik la vi det opp; mandelpoteter kokt med skinnet på, skåret i fine skiver og overdryppet litt av vår beste Taggiaolje. En god fiskeskive, litt agurksalat, og den uskrelte aspargesen overdrysset litt revet parmesan. Thats it!

Print Friendly, PDF & Email