Scampi, 10 spørsmål

kvarner-scampi Foto
Middelhavets beste skalldyr; Kvarner scampi. Fraktet ned fra Norge, og satt ut i Kvarnerbukten i Kroatia for mange, mange år siden. FOTO: www.visitopatija.net

Det er utrolig vanskelig å få en del norske “mat”mennesker, importører og rekeoppdrettere, matkjeder eller myndigheter til å forstå at når jeg henvender meg til dem om scampi, er det for å få navnet scampi fjernet på oppdrettsreker. IKKE å få navnet scampi innført eller brukt på norsk sjøkreps i Norge! Her er 10 spørsmål til bedreviterne, som viser hvor lett en hel nasjon har blitt lurt. 100% gjennomført matsvindel, men bare i Norge. 

Tigerreker1
Ikke mye scampi i denne pappboksen. Derimot er det “Hele rå reker”. Men denne finner du ikke i noen butikk i Norge.

1. ”Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for varmtvannsreker” forklarer Trygve Åsvestad i Polar Seafood
SPØRSMÅL: HVORFOR?

Store tigerreker
Tropisk reke med navnet Gambas Tigres. Eller kjempereker som de også heter. I den seriøse matverden.
 1. Scampi har etter hvert blitt etablert som handelsnavnet på en rekke rekearter av (primært) tropisk opprinnelse. Vi vet ikke hvorfor det har blitt sånn og er enig i at man heller burde benytte de mer korrekte navnene tigerreker, kongereker, kjempereker, etc. Vi tar din henvendelse til etterretning og vil sterkt vurdere å gå over til å bruke mer korrekte betegnelser i framtiden”
  Kristin Paus, Pressesjef COOP
  SPØRSMÅL: HAR DERE VURDERT FERDIG NÅ, SIDEN DERE ER ENIG?

  Scampi og tigerreker_edited-1
  Scampi bak, tigerreker foran. Ser du forskjell?

  3. “ I Norge har det blitt sånn at tigerreker kalles scampi både blant kunder og leverandører, selv om det er som du sier at det italienske navnet for norsk sjøkreps er scampi. Jeg tar meldingen din videre til innkjøpsavdelingen.”
  Lise Mette Kjellberg, Kommunikasjonsrådgiver ICA Norge AS
  SPØRSMÅL: HAR INNKJØPSAVDELINGEN SETT PÅ SAKEN NÅ?

  Scampi og reke
  Nå er det kanskje litt verre å se forskjell? Derfor innførte Norge denne svindelen; for å lure norske forbrukere til å tro at den til høyre er den til venstre. Den til venstre er scampi (Nephrops Norvegicus), og den til høyre tigerreke (Penaeus monodon).
 1. Viser til tidligere korrespondanse, senest til deres e-post datert 14.12.15. Henvendelsen gjaldt bruk av betegnelsen scampi på oppdrettsreker. Vi beklager sterkt at du ikke har fått svar før nå. Vi vil imidlertid informere om at vi ikke ser at vi kan prioritere å følge opp denne saken videre.”
  Åsne Sangolt, Seniorrådgiver, Mattilsynet
  SPØRSMÅL: HVORFOR?

  Scampi 600
  Dette er Nephrops Norvegicus, eller norsk sjøkreps som vi sier. Det italienske navnet er scampi. Scampi er også ett av de fire påbudte navnene i UK.
 2. “Man kan ikke bare velge et artsnavn på en fisk. Man må bruke de offisielle norske navnene, og har man skrevet kvitlaks på en pakning, så må man endre det til vassild.” Seksjonssjef Lise Torkildsen til TV2.
  SPØRSMÅL: HVORFOR HAR IKKE MATTILSYNET DA BEDT OM Å FÅ FJERNET NAVNET SCAMPI PÅ KJEDENES OPPDRETTSREKEPAKNINGER?

  Scampi norskekysten
  Er noen enda i tvil om at norsk sjøkreps er scampi? Isåfall er nok stahet det rette ordet, for det finnes ikke to forskjellige råvarer med det italienske navnet scampi.
 1. “Regelverket er slik at når det anses som rimelig kjent for norske forbrukere at scampi ikke bare er sjøkreps, anser vi det ikke villedende at bransjen bruker scampi som varebetegnelse.”
  Seniorrådgiver Sylvi Anita Olsen
  SPØRSMÅL: MENER MATTILSYNET AT SCAMPI ER TO FORSKJELLIGE DYREARTER?
  SPØRSMÅL 2: BETYR DET AT SCAMPI ER DET OFFISIELLE NORSKE NAVNET PÅ OPPDRETTSREKER? Jfr. Spørsmål. 5.

Fiskeplakat Norge

 1. På Norges Sjømatråds fisk og skalldyrplakat er ikke norsk sjøkreps med. Norsk sjøkreps har det latinske navnet Nephrops Norvegicus. Dette norskeste norske sjømatproduktet er altså ikke funnet verdig å omtales i Norges Sjømatråds infomateriell.
  SPØRSMÅL: HVORFOR? FORDI DE DA MÅTTE BRUKE DET ITALIENSKE NAVNET SCAMPI PÅ PLAKATEN?

  Scampi Fiskemannen1
  Dette er IKKE scampi. “Kokt uten skall med haletipp” blir vel også litt feil. Det var haletipp på denne. Kommafeil kanskje? Den er også oppdrettet i vann og stabilisator ser det ut som! Seriøst: NEI! Som det meste med “scampi”.
 1. Selv om både Italia og England mener at scampi er N. norvegicus, tror jeg det er altfor sent å innføre betegnelsen scampi på N. norvegicus her hjemme. På norsk bør vi nok fortsette å bruke sjøkreps, mener jeg”.
  Dag Klaveness, Biologisk Institutt
  SPØRSMÅL: “MENER AT SCAMPI ER NEPHROPS NORVEGICUS? TROR IKKE BIOLOGEN AT DET ER DET? (JFR INGRESSEN ØVERST OM Å MISFORSTÅ, VI SKAL IKKE BRUKE SCAMPI PÅ NORKS SJØKREPS I NORGE!)
 2. Scampi åpnet
  Scampi (norsk sjøkreps) hvor ryggskallet er klippet opp, og den sorte strengen er fjernet. Verdens kanskje beste skalldyr.
 1. “Hva menes med scampi: Nephropos Norvegicus (norsk sjøkreps), eller reker i familiene Penaeus eller Aristaeidae, som innføres som oppdrettsreker?”
  I Desember 2015 stilte jeg Mattilsynet dette spørsmålet. De har enda ikke svart.
  SPØRSMÅL: HVORFOR

  Scampi; Mat fra Norge2
  Uttalt av Ingebjørg Moe i Norges Sjømatråd, til bladet Mat fra Norge. Faktisk den eneste i “rådet” som vet hva scampi er. Men hun jobber ikke der lenger?
 1. “Saken ligger i vår samlemappe sammen med andre tilsvarende saker. Vi finner dessverre flere tilsvarende eksempler der bransjen bruker feilaktige betegnelser for å skape positive assosiasjoner til produktene de frembyr. Vi ønsker en innstramming av praksis og vi kommer til å bruke dette som et av flere eksempel som bekrefter behovet for en innstramming.”
  Fagdirektør Gunstein Instefjord, Forbrukerrådet.
  Svar på brev fra meg, om scampi.
  SPØRSMÅL: EN RAPPORT ER NYLIG UTGITT. HVORFOR ER IKKE SCAMPI MED, ELLER NOE GJORT?

Scampi og kamskjell med toast

Årøvin, scampi og kamskjell

Her er scampi, eller jomfruhummer, og kamskjell servert til en lokal vin fra Årø syd i Danmark.

Ingredienser:
4 scampi (sjøkreps)
8 kamskjell, gode råfrosne går til nød
1 baguette
olivenolje
salt og pepper
revet goudatype ost
Slik gjør du:
Rens kamskjellene, og ta vare på corailen, eller rognen. Del scampiene i to på langs, og ta ut paven. Riv over ost, og gratiner i ovnen til de er lysebrune. Riss kamskjellene fint med en kniv, og stek i olivenolje i en god stekepanne. Varm panne, og bare på ene siden. Dryss over litt kvernet salt og pepper. Legg opp som på bildet.
Skjær baguetten i skiver, og stek skivene i olivenolje til de er passe brune.

Print Friendly, PDF & Email