Med Henrik Ibsen til Dalen

9. I slusen

M/S Henrik Ibsen er et flott skue der den kommer seilende oppover kanalen. Veteranskipet fra 1907 gjennomgikk omfattende restaureringer i 2010. Du går ombord i Skien, og ender opp på Dalen. Og lokalmat hører til skipets meny. NB!: Denne artikkelen ble skrevet i 2013.

1. Inn i slusen copy
Her gjelder det å være stø på hånden. Kaptein Helge Øverbø kan jobben. Med bakgrunn også som elektriker og maskinist, burde kvalifikasjonene være i orden.

Skrog og motor ble gjort i stand ved Hansen og Arntzen i Langesund høsten 2009. Og hos båtbygger Geir Røvik på Fjærholmen ved Tønsberg fikk skipet nye dekk, styrehus, toaletter og innredninger, og nytt, moderne sikkerhetsutstyr.

Kanalen
En stille dag er det mange flotte partier langs kanalen.
3. Klar igjen copy
Alle slusene ved Vrangfoss er passert, og vi gjør oss klare til å fortsette turen. Noen går av, andre kommer på.

På Henrik Ibsen er lokalmat noe passasjerene setter pris på. Fra en rikholdig meny kan man jo velge seg en tallerkenrett med råvarer fra forskjellige Telemarksgårder: med skinke og pølse, spekemat fra elg, hjemmelaget viltpaté, og flatbrød fra Morgedal? Eller hva med en viltburger fra Vinje slakteri?

4. Reker1
Ikke bare spennende retter med lokale råvarer står på menyen. Også landganger med reker så det monner, får du kjøpt.  Dagens slager. Her servert av svenske Emanuel.

Da vi tok turen, så bugnende landganger med reker ut til å være favoritten. Og godt så det ut. I det hele tatt; her er maten satt i høysetet. Og turen gir jo et flott inntrykk av Telemark, helt fra Skiensvassdraget, gjennom flere kommuner, spennende sluser, for så til slutt å ende opp ved eventyrhotellet på Dalen.

5. Restauranten
Den koselig innredete salongen byr på mye godt. Og passasjeren vet å sette pris på tilbudet.
2. Kaptein Helge Øverbø
Kanalen har også åpne fine partier hvor det går an å nyte utsikten i det skiftende  landskapet. Også for en kaptein!

Selv på dager med litt overskyet vær og regn, ser passasjerene ut til å stortrives. La oss sende en takk til Åge Samuelsen. Uten han hadde neppe hotellet eksistert. Og til Thor Halvorsen, eieren av både hotellet og båten, som har satset millioner av kroner for at vi som gjester skal få oppleve tilbudet. Og ikke minst til staben på hotellet og båten, som med sin gode service og kunnskap gir oss opplevelser vi sent vil glemme.

6. Henrik Ibsen copy
Henrik Ibsen forlater Lunde på veien videre mot Dalen og hotellet.
1 C Hotellet
Og i enden av Bandak ligger Dalen Hotel. Hvor lokalmat er signaturen. Og hvor mange av passasjerene overnatter.
Print Friendly, PDF & Email