Dalen Hotel, hvor lokalmat er signaturen.
”Jeg liker å kalle lokalmat og det gastronomiske for signaturen vår”, sier Peter Kumlin, som driver Dalen Hotel sammen med Torill Sikko. ”Når man kommer for et godt måltid mat og drikke, kan man jo like gjerne overnatte. Og det gjør også mange av gjestene våre”, avslutter han.
Til dette eventyrslottet i sveitserstil, med tårn, verandaer, og dragehoder, i enden av Telemarkskanalen, kommer gjestene med bil og buss. Og selvfølgelig med båt. Hotellets egen båt, staselige M/S Henrik Ibsen. Pusset opp, overhalt og reparert for mange millioner kroner, fremstår den i dag som en skjønnhet på kanalen. Daglig trafikkerer den ruten fra Skien til Dalen i sesongen. For mange er høydepunktet turen gjennom slusene, for andre er hele turen fra Skien til Dalen den stor opplevelsen. En opplevelse som for mange avsluttes med et utsøkt måltid mat, hvor lokale råvarer er signaturen, og hvor overnatting i et av hotellets 42 rom avslutter en begivenhetsrik dag. Rom som er bevart med farger, sjablonger og interiør slik det en gang var.
Allerede fra starten i 1894 hadde Dalen Hotel innlagt strøm. Og kongesuiten kunne tilby varmt vann til bading og dusjing. Ikke mange hoteller hadde det på den tiden. Riktignok fra en stor tank på loftet, som man fylte opp etter behov, men tilbudet ble satt stor pris på.
Og flere enn én kongelig har vært på besøk; Keiser Wilhelm, Kongen av Siam, Kong Leopold II, Kong Oscar II, Kong Haakon den 7de, Kong Harald. Ledsaget av sine respektive dronninger. I hotellets tidsriktig innredete salonger henger bildene av dem alle sammen.
Og er du riktig historieinteressert, og ikke redd for spøkelser, kan du jo be om rom nr. 17. Rommet hvor den grå engelske damen, Miss Greenfield, sies å gå igjen. Hun kom med kanalbåten fra Skien, og var der en hel sommer. Men hun sjekket visstnok aldri ut igjen. Og hele historien forteller de gjerne, hvis du en gang tar turen innom. Miss Greenfield har også et oppdekket bord klart. Selv et gjenferd kan jo ha behov for et godt tilberedt måltid mat!
Med and som signaturrett I kjøkkenet styrer chef Michael Santos da Silva og Marcus Azuka. Begge svenske, og begge med en fortid fra Michelin stjernerestauranter. For dem er lokale råvarer i den utstrekning de kan skaffes, et varemerke på Dalen Hotel.
Og med rosastekt and fra Holte gård i Drangedal som signaturrett. Servert med sesongens grønnsaker, andeleverpatè, ragu på andelår, og rødvinssaus. Fra en leverandør som ikke bare leverer et utvalg råvarer, men også låner ut 5 høyst levende ender, til alle barn og voksnes glede.
Og endene ser ut til å stortrives i det flotte parkområdet foran hotellet. At de også står på menyen tenker man ikke så mye over; slik er det jo med de fleste husdyrene våre. Det viktigste er jo at dyrene har det godt. Og det har de.
Andelår med sprøtt skinn, trinn for trinn
Ingredienser:
4 andelår
4 dl. kylling eller kjøttkraft
det hvite på en purreløk
4 litt store sjalottløk (bananløk går greit)
ramsløk
frisk oregano (bergmynte)
salt og pepper
tagliatelle
olivenolje
Slik gjør du:
Skjær snitt i lårene som på bildet. Ikke vær redd for å skjære igjennom skinnet. brune dem litt i en panne. Salte og pepre. Stek løk og purre blank i litt olivenolje. Pensle et ildfast fat eller stekepanne med olje. Legg i løkblandingen og hell i kraften. Legg lårene i, og stek i 2 timer ved 170 grader. Kikk innom av og til.
Grovhakk oregano og ramsløk, og bland i litt god olivenolje. Salte og pepre lett. (Dette serverer du som tilbehør, se bildet). Kok tagliatelle som på pakken. Legg opp som på bildet, med løkblandingen under tagliatellen. Dryss evt over litt nyklippet gressløk. Velbekomme!
Michael og Marcus bruker også eplegris fra Anders Høibø på Gvarv, Egg fra Hege Haakonsen og mannen i Bø, flatbrød fra Skreppa i Morgedal, pølser og viltburger fra Vinje slakteri, urter fra botanikeren Odd Vevle i Bø, ferskpresset eplemost fra Gvarv, og frilandssvin fra Hjembu gård i nabofylket Aust-Agder. I tillegg til vill kveite fra Ryfylke, og reinsdyr fra Rørosvidda. Alt finnes jo ikke lokalt.
Og når man også kan tilby en 12 retters meny basert på åpningsmenyen fra 1894, ja da burde det være noe for enhver smak. Prisnivået er høyt vil nok noen si, men gjestene blar villig opp det det koster. For er det ikke dette som er ferie da; kulturhistorie, lokalmat, gastronomiske utskeielser, komfort, en storslått natur, og service i stjerneklassen? Dette kan vi gjerne spare noen kroner for å oppleve. Og kommer du som dagsgjest kan du jo kose deg med en god kopp kaffe, og hente deg et par hjemmelagde kakestykker fra hotellets bugnende ta selv kakebord. Og Peter og Torill tar deg gjerne med på en omvisning i hotellet.