Hestebiff og hestebønner

Hestebiff, tallerken_edited-1

Du får 1 500 kroner når en hest går til slakt. Men det koster omkring 5 000 kroner å få den avlivet, i følge Aftenposten. Er det derfor mange gis bort på finn.no? Altså, hvorfor går den ikke til slakt og hestebiff? Fordi den ikke har et merke i øret? «Umerket hestekjøtt i ferdigprodukter sist høst, viser hvor viktig det er å følge regelverket», sier Mattilsynet. Praksisen er strammet inn. Andre husdyr identifiseres med øremerking, hester har hestepass og helsekort. Så hvorfor i all verden kan man ikke bare sette et øremerke på hestene? De har jo både hestepass og helsekort! Dette kan umulig være et stort problem. Men å selge hestekjøtt som storfe vil vi ikke ha noe av, det er matsvindel. Akkurat denne matsvindelen er bakgrunnen for at EU Food Fraud Network ble opprettet. Som Norge er medlem av.

Hestebiff, råvarer
Hestebiff, gul trompetsopp, og snittebønner til venstre, hestebønner til høyre, og i midten nypoteter. Fra hage og høstskog.

Men stopp litt! Var det norsk hestekjøtt som gikk i ferdigmaten? Neppe, så hvorfor skal vi straffes når vi ikke har gjort noe galt? Og hvor blir det av de 4 500 hestene man ikke kan gjøre regning for? Dette er et gedigent sløseri med mat. Faktisk med noe av det beste kjøttet du kan få kjøpt. Og frykten for dårlig kjøtt gjør at det ikke importeres hestekjøtt, sies det. Selv om det drives kontrollert oppdrett av hest til slakt flere steder i Europa. Og av smakfullt mørt eselkjøtt. Men hvorfor ikke bruke vårt eget, konkurransefarlig kanskje?

Hestekjøtt er noe av det møreste du får kjøpt. Sødmefylt, marmorert, og litt mørkere i fargen enn storfe. Lett å tilberede, og sikkert ikke usunt. Videreforedle dette fantastiske kjøttet. Pølser, pateer, spekepølser, skinker og mye mer. Visste du for eksempel at Bresaola, det deilige tørkede skinkeproduktet du får i butikken, også lages av hestekjøtt. Ja det var det vanlige før. Presset hestekjøtt med smak fra de små produsentenes hemmelig urte og krydderblandinger.

I Italia brukes flere titalls millioner kilo hestekjøtt i året, mye italiensk, men også mye importert. Her fra en kjøttdisk med hestekjøtt. Foto: www.ilmondo.it

Og i Italia er mange hestekjøttprodukter listet opp i Smakens Ark, og Slow Foods bok med oversikt over småprodusenters pølser og spekemat. Selv har vi kjøpt indrefilet av esel. Fantastisk mørt og godt kjøtt!:

– Carne di cavallo affumicato, eller røkt hestekjøtt fra Rovereto. Som krydres med hvitløk, enebær og annet krydder. Og får modne 1 måned.

–  Bresaola di cavallo, som produseres både i Lombardiet og i Veneto.

– I tillegg til mange andre spekematprodukter hos andre småprodusenter.

Hestebiff 3_edited-2

For noen dager siden kom vi over flott ytrefilet av hest til 199.- for kiloen. Vi kjøpte oss 2 fine biffer, og tillaget dem med nypoteter fra hagen, bønner fra hagen, og sopp fra skogen. Og jeg kan love deg; ytrefilet av hest er mørt. Og smakfullt. Og for de som liker sødme; Sødmefylt hestekjøtt, sødmefylt salatløk, litt god balsamico på tallerkenen, og Amarone i glasset. Perfekt match!

Hestebiff med bønner

Ingredienser:
2 biff av hestekjøtt
olivenolje til steking
6 nypoteter
bønner, gjerne hvite, økologiske
bønner, grønne 
traktkantarell og 1 løk
Slik gjør du:
Stek biffene slik du pleier. Kok potetene akkurat møre. Kok de grønne bønnene 2-3 minutter. Stek traktkantarellen og løken, og krydre med pepper og litt salt. Legg opp som på bildet, drypp noen dråper balsamico på tallerkenen, og server.

Print Friendly, PDF & Email