Risotto med ramsløk og villreker

Midt i det lille ramsløkfeltet vårt så risottoen ut til å trives godt! Her er ramsløken blandet i risottoen rett før servering, flyktig som den er. Du må bruke en god del, for når den varmes opp som den jo gjør av den varme risottoen, minsker både lukt og smak.

Ramsløken er kommet! Risotto med store argentinske villreker passet godt med nyplukket ramsløk. Denne deilige viltvoksende planten som lukter og smaker hvitløk, men som ikke gir dårlg hvitløksånde. Vi har den i hagen, og den trives godt. Allium ursinum heter den på latin, og den er i slekt med både gressløk, vanlig løk og hvitløk. Det kjenner du godt når du lukter på den. I Tyskland, hvor den brukes mye, har den mange navn: bjørneløk, hvitløkspinat, vill hvitløk, skogshvitløk, hekseløk og mye mer. Det tyske navnet er bärlauch.

Pleoticus mülleri, fisket i Patagonia syd i Argentina. 2 kilo flotte store rå singelfryste reker var det i pakningen. Og slik ser de ut før rensing.

Rekehalene er ribbet for skall, og de sorte strengene er fjernet; to av dem ligger på de to midterste rekene. Egentlig lette å ta ut når du først har fått av skallet; et lite snitt langs ryggen er alt som skal til, da ser du den godt og kan dra den ut hel.

Og her er de store fine rekene klare for steking, du ser godt rognene som stikker litt frem fra øverste delen av dem, nederst i bildet.

Det aller beste er å rive ramsløken, men dersom du bruker den med en gang går det greit å finhakke den med kniv. Under en gurkemeie som er skrelt av litt og skal rives i risottoen for både farge, smak, og sunnhet.

Risottoen får koke i vann tilsatt litt kalvebuljong utblandet fra flaske; 15 minutter burde holde. Gurkemeien er revet over og røres godt inn. Og den er saltet.

Risottoen er akkurat ferdig, og ramsløken er rørt inn. Så avsluttes med en god klikk smør, og den er klar for bordet.

De store villrekene skal nå stekes i god og varm jomfruolje til de er blitt faste, og saftige. For mye steking ødelegger dem.

 

Slik ser de ut når de er ferdigsstekt; kikker du godt etter ser du rognen ligge langsetter hele ryggen. Akkurat denne stekepannen buler en anelse, og da er det greit å steke dem langs kanten, i midten blir det litt for varmt, og oljen legger seg mer jevnt utover langs kanten.

En enkel rett med en deilig og sammensatt smak. Både gurkemeien, ramsløken og buljongen gir smak til risottoen, og rekene har sine egne deilige smaker av hav og selvfølgelig av reker: sødmefyllt og litt salt, akkurat som vi liker dem. Drypp tilslutt over noen dråper av din beste jomfruolje, så får du med den deilige smaken også.

%d bloggere liker dette: