Kurv fra Edland

EdlandskurvKurv er ikke bare noe man bærer ting i, kurv kan også spises. I Vest-Telemark lager de kurv av lam og storfekjøtt etter gammel tradisjon. Og kurv finnes i mange fylker. Valdreskurv har geografisk beskyttelse for eksempel. Vi har prøvd noen skiver av den de lager hos Edland Kjøtt, som holder til på Haukeli. Og med en god kålrotstappe og gulrøtter ble det et rustikt og smakfullt måltid.

Edlandskurv stekesKurven steker seg imens kålrotstuingen holdes varm i vannbadkjele, og potetene og de små babygulrøttene koker. Edlandskurv er laget av lamme- og storfekjøtt, og får en deilig smak som passer godt til kålrotstuing og gulerøtter. De må ikke stekes for lenge, da kan de bli litt harde i konsistensen. Kraftige og smakfulle er de, og de blir til en god rustikk rett som passer til øl og dram for de som liker det. Eller kanskje en kraftig hvitvin. Valget er ditt!

KålrotstuingKålrotsuing/puré

Ingredienser:
1-1,5 kg. kålrot og et par gulrøtter
1/2 løk i skiver
litt god kjøttkraft eller buljong
litt innkokt fløte og godt smør
hvit pepper og nyrevet muskat
Slik gjør du:
Kok kålroten, gulrøttene og løken nesten møre. Stamp det, eller kjør det i hurtigmikser til en fin masse. Spe med litt kjøttkraft og fløte til passe konsistens. Riv i godt med muskat og kvern over hvit pepper. Bland tilslutt i en god klatt meierismør.

Edlandskurv rettenSlik kan det enkelt legges opp. Gode poteter er et must. Stekefettet kan du bruke som saus til potetene, dersom du ikke slanker deg da selvfølgelig.

God appetitt!

%d bloggere liker dette: