Matsvindel i hundre!

SjøtungepangasusVG har i flere artikler skrevet om matsvindel i restauranter, og trekker spesielt frem ferskvannsfisken pangasius servert som havfisken sjøtunge. Bildet over viser en Pangasius øverst, og en sjøtunge nederst. Stor forskjell i både utseende og størrelse. Men dette er bare en mikroskopisk del av matsvindler som finnes. For når narkotikamafian har skiftet beite til matmafia, kan alt skje. Les mer om 10-15 andre klare matsvindler som viser behovet for mer matmerking.

Breaded scampi

Teksten under bildet av pangasiusen er:
“Kvalmende: Kjøtt fra Vietnamesiske Pangasius kattefisk finner oftere og oftere veien inn i scampien vår”
Dette gjelder “Breaded scampi”, hvor sjøkrepshaler er vendt i brødrasp og klare for fritering, og selges frosset som i posen til venstre. Svindel i Storbrittania, hvor pangasiuskjøtt blandes i sjøkrepskjøttet. Ikke særlig bedre enn sjøtungesvindelen.
Kilde: Avisen Daily Mail.

Sjøtunge med asparges, retten2_edited-1

Slik vil du aldri få se pangasius. For sjøtunge er en fisk med fast kjøtt hvor filetene krøller seg noe under koking og steking. Dersom du hjelper til litt blir de som på bildet over. Her servert med rogn/melke og asparges. En matkjenner med litt erfaring vil kunne se forskjell på disse to fiskene, dersom de ikke er helt kamuflert av sterke smaker eller brødrasp. Kjøttkonsistensen/strukturen er også helt forskjellig på dem.
OPPSKRIFT LENGER NEDE!

Svinefilet med eplerBildet viser en rett med svinefilet. En ekte svinefilet! Svinekjøtt har vært solgt som indrefilet, villsvinfilet, småbiff i skiver og hvem vet hva? Og VG har avslørt at hjort (oppdrett?) har vært solgt som mye dyrere reinsdyrkjøtt. Juks kalles det. Mere svindel med mat kanskje? Restauranter som har gjort noe av dette  ha visst hva de driver med. For hele hensikten er å selge et billig produkt til en høy pris, ved å bruke det dyre produktets navn, ry og renommé.

Det kryr av matsvindel

SAMSUNG

Honning er et av de produktene det svindles mye med. Bildet viser ekte honning fra forskjellige planter, fra en småprodusent i Italia. Norsk honning kan du også være ganske sikker på. Iallfall hvis den kommer fra honningsentralen. Og har den spesialitetmerke er du helt sikker.

LISTEN AV MATSVINDEL ER LANG, OG DETTE ER BARE BEGYNNELSEN AV DET SOM VIL KOMME:

 • Honning som ikke er honning, eller halvblandet med innkokt sukkervann.
 • Olivenolje som ikke er den kvalitet den merkes som.
 • Hestekjøtt solgt som oksekjøtt.
 • Svinekjøtt solgt som villsvin.
 • Svinefilet senket ned i fat med okseblod blandet med konserveringsmidlet natriumbisulfat og solgt som indrefilet av okse eller storfe. Man har forsøkt å “transformere” svinekjøtt til oksekjøtt.
 • Svindel med datomerking.
 • Billig vin solgt som dyr vin: Etikettsvindel.
 • Svindel med geografisk opprinnelse.
 • Kaffe med kvister og blader.
 • Juice med for mye sukker og vann.
 • Revet parmesan med store mengder papircellulose.
 • Te med gress.
 • Designfødevarer: Prøver å imitere et produkt, eller tilsetter noe som ikke bør være i fødevaren.
 • “Hjemmelaget”: Masse tilsetningsstoffer som du aldri vil finne i hjemmelaget mat! (“Som hjemmelaget” er muligens noe bedre.) Kilde: Danmarks Radio 2 (DR2) Programmet Madmagasinet.

En liten konklusjon må være at skal du være trygg, hold deg så mye som mulig til produkter som har god deklarering. Gjerne spesialitetmerke, eller beskyttede betegnelser, både utenlandske og norske. Da kan du nesten være 100% sikker. Matmerk er til for å brukes.
Og, går du på restaurant; spør om hva som egentlig står i menyen, da kan du kanskje være sikker.

Sjøtunge med asparges

Sjøtungefilet rullet
Slik kan du rulle sjøtungefiletene og legge dem til koking/damping. Det vil du ikke klare med pangasisus.

Ingredienser:
4 fine sjøtunger, filetert
rogn fra fisken
sjalottløk
4 ss vermut
4 ss hvitvin
vann
Slik gjør du:
Ha sjalottløk i ringer i en kjele. Ha på vermut og hvitvin.Legg i fiskefiletene rullett som på bildet, og fyll opp med  vann halveis opp på fisken. La småtrekke til den ser ferdig ut. Hvit i fargen, ikke blank.

Til sausen

Ingredienser:
fiskeavskjæret uten hodet
1 sjalottløk, finhakket,
4 ss vermut
4 ss hvitvin
2 dl vann
salt og pepper
finhakket estragon og bladpersille
2 dl kremfløte
Slik gjør du:
Kok opp og la småkoke en 15 minutters tid. Sil av og kok inn til det er igjen 1, 5 dl. Ha i fløten, og kok inn videre. Mens fisken får trekke kan du spe på med noen skjeer av fiskekraften, og koke inn videre. Bruk gjerne litt maizena dersom du liker den tykkere. Avslutt med en ss god olivenolje og en klatt smør. Ikke koke da!
Swn grønne spargesen brekker du av, skyller, og koker opp til den skifter farge til mørkegrønt. Da er den ferdig. Ha gjerne litt salt og sukker i kokevannet. DEN SKAL IKKE SKRELLES!

Print Friendly, PDF & Email