Kanin alla Liguria

Vi ble hyggelig mottatt av kona på gården, bonden var såvidt innom, men måtte ut og jobbe igjen. De hadde nylig hatt besøk av ørn som hadde forsynt seg i kaningården. Dett skulle fikses på slik at ørnene ikke kunne komme ned til dyrene for fremtiden.

Kanin er noe av det bedre vi spiser. Lite brukt i Norge, nei nesten ikke brukt er vel bedre å si kanskje. Vi kjøpte vårt økologiske kjøtt i gårdsbutikken Nordisk Smag ikke langt fra Hjørring i Danmark. 2 lår og en rygg står på menyen i dag. Ryggen kan selvfølgelig lages som filet av kanin, men vi valgte en god gryte med inspirasjon fra Liguria, hvor kanin brukes mye. Egentlig mye brukt over hele Italia, og i Frankrike og Spania, ja over hele Europa. Lite brukt i Skandinavia, noen få produsenter har det i Norge.

Og her, ikke langt fra Hjørring lå gården Nordisk Smag. Økologisk produksjon selvfølgelig.
På grunn av ørn som hadde tatt mange kaninunger var ikke utvalget som det pleier; økologisk hel kanin med lever som vi ville ha, hadde de ikke, så vi måtte ta til takke med lår og rygg fra et par små kaniner.
Fint pakket og vakuumert var kjøttet. Delikat kjøtt av det absolutt sunne slaget. Og smakfullt. Bærekraft er en selvfølge; disse formerer seg i hurtigfart! Og dette er ikke rødt kjøtt!
Først deler vi opp kjøttet i passende biter; lårene til høyre, ryggen til venstre.

Kanin som i Liguria

Og her er ingrediensene vi brukte; oppe til venstre ligger tørket oppbløtt steinsopp, så oliven, hønsekraft, løk og hvitløk, salt, timian rosmarin, salvie, oregano og 2 laurbærblader. Helt til høyre tomatpure doppio concentrato. I tillegg hadde vi i pinjekjerner rett før retten var ferdig.
Først jomfruolje i gryten, så får løken putre seg blank før du har i kaninbitene vendt i mel. Brun dem til de er lysebrune og fine. Krydre etter egen smak.
Så har du i resten av ingrediensene og lar alt småsurre en times tid. Bland forsiktig med en gang du har lagt alt i.
En time er gått, og denne deilige retten med inspirasjon fra Liguria er klar til å fortæres. De siste minuttene la vi i en halv pose pinjenøtter, som fikk putre med.
Polenta lager du akkurat som bruksanvisningen på polentamelposen sier. Krydre etter egen smak, gjerne med mye god nyrevet muskatnøtt. Bre tilslutt massen utover bakepapir el. Vi brukte en grillmatte.

Og slik serverte vi denne deilige retten: lagt opp som på bildet, med polenta skåret ut med en bakespade for ikke å skjære ned i grillmatten vi hadde brukt. Tilslutt noen dryss med persille, og litt drypping med vår beste jomfruolje.