Sitrusmarinert laks fra Frøya

På markedet har vi to produkter lakserygg, hvis man kan kalle det det. Salma er den ene, Frøyas sashimikvalitet den andre. Salma har vi prøvd før, Frøya er relativt ny i disken. Og sitrusmarinert som her, gir den en deilig Slow Food forrett, som også kan brukes som litt luksuspålegg. Det uthevede bildet viser norsk laks i Italia.

Her er alle ingrediensene til marinade nummer I. Så er det bare å blande det godt.

Hvorfor ikke unne seg litt Slow Food mat i morgen, for du må begynne i dag for å få retten ferdig til i morgen. Etter at fisken har ligget i marinadene, får den en fin, fast konsistens, med en deilig smak av sitrusfruktene og basilikum. Uten at det tar luven av den milde og gode laksesmaken. Du kan gjerne servere den med toast, men aller best blir den uten annet tilbehør enn de i oppskriften. Laks er godt uansett.

Marinade nummer II skal stå over natten i kjøleskap for å gi filetene smak.

Det fine med disse ryggstykkene, Salma og Frøya, er den jevnstore formen på dem. Saltingen blir likt fordelt over hele stykket. På en hel side blir gjerne halestykket i salteste laget.

Kjør litt av marinade nummer II og jomfruolje med stavmikser til en homogen masse. Det gir en deilig saus.

Sitrusmarinert laks

Ingredienser:
2 Frøyafileter laks
appelsinsaft
1 eple i skiver
fenikkel i ”fyrstikk”-skiver
basilikum
jomfru olivenolje

Marinade I:
300 gram grovt salt
150 gram sukker, gjerne brunt
knuste koriander og fenikkelfrø
grovhakkede basilikumblader
revet skall av 2 appelsiner og 1 stor sitron (økologiske)

 Marinade II:
saften fra 1 sitron
saften fra 3-4 appelsiner
1 sjalottløk
basilikum
jomfru olivenolje

Laksen får en fin, mild sitrussmak som ikke på noen måte fjerner den gode laksesmaken. Fordi marinaden er blandet med jomfruolje, blir heller ikke den for syrlig.

Slik gjør du:

Bland ingrediensen til første marinaden godt (se bildet). Legg filetene i et fat med marinaden over så det dekker. Sett i kjøleskap i 4 timer og skyll av, men ta vare på marinaden. Legg tilbake i fatet og hell over marinade II. La stå i kjøleskap over natten. Del opp i skiver som på bildet. Kjør litt av marinade II i stavmikser med jomfruolje. Legg opp som på bildet, med et salatblad, fenikkel og et par eplebåter. Et par basilikumblader over fisken. Marinaden som en liten saus.

Print Friendly, PDF & Email