Gulløye med laurbærblad.

Gulløye og karbonader2_edited-1

Det er mange måter å bruke poteter på. I dag bruker vi Gulløye som laurbærpoteter, og serverer dem til hjemmelagde karbonader og grønnkål.Gulløye er en deilig potettype. Litt mer koketid enn en annen god potet; mandelpoteten, trenger den, men resultatet blir svært så godt. Og hva er vel bedre enn karbonader av ren karbonadedeig og krydder. Og grønnkål går ikke bare til svinkjøtt.

Grønnkål2
Nettopp plantet ut fra kjøkkenet til kjøkkenhagen, den skal plantes om en gang til. Passer du på for kålmark, kan du høste langt utover vinteren. Og best av alt; nå får du den også i butikken. Grønnkål er først litt blast grønn, ved koking blir den mørkegrønn, og ved langkoking olivengrønn.

Grønnkål

Som tilbehør bruker vi en relativt ny, gammel kålsort; grønnkål. Den får du i flere butikker i dag. Sunn, lett å tilberede og kjempegod.
Grønnkålen stammer fra vill kål, og er en verdifull vintergrønnsak. Du kan faktisk bruke den helt frem til Mars-April, og gjerne høste den under snøen.

Grønnkål i kjelen
Kok grønnkålen etter at du har fjernet stilkene. Du trenger ikke finhakke den før etterpå. Eller la vær, litt avhengig av hva du skal bruke den til.

Den er veldig robust, slår også rosenkålen der, og frosten forbedrer smaken. Den finnes både krus- og glattbladet. Dersom du sår den selv; gjør det i juni og juli for vinterforråd, da kan du slippe bedre unna kålmarken. Grønnkål er rik på jern og C-vitamin.
Som salat går den også bra; skjær den i tynne striper, blancher den, og skyll med kaldt vann. Lag så en marinade av sennep, eddik, jomfruolje, og litt pepper og salt. Stilkene på kålen fjerner du. Grønnkål er ypperlig til fett svinekjøtt.

Gulløye med laurbærblad2_edited-1

Laurbærpoteter av Gulløye

Ingredienser:
6 gulløyepoteter, gjerne delt i to
1 stor løk
3 laurbærblad
5-6 pepperkorn
1 stor spsk smør
eddik
Slik gjør du:
Skrell potetene og skyll dem under rennende vann. Legg dem i et dørslag og hell over ½ liter kokende vann. Ha potetene i en kjele, ha i smøret i 3-4 ”klikker”, den grovhakkede løken, 3 laurbærblad og pepperkornene. Hell over så mye vann at det akkurat dekker. (Det greieste er en litt vid kjele, og ett lag poteter.)

Gulløye med laurbærblad_edited-1
Og så skal de koke seg ferdige i kjelen. De blir fantastisk gode. Eddiken gjør susen. Denne oppskriften er tysk, fra rundt 1850.

Kok potetene til de akkurat ser ut til å begynne og falle fra hverandre, men ikke slik at de blir grøtaktig. Ha i litt eddik, beveg lett på kjelen, og server.

Gulløye og karbonader
Karbonader med laurbærpoteter og grønnkål er deilig vintermat.

Karbonader

Ingredienser:
500 gr. karbonadedeig
1 egg + 1 spskj potetmel
2 sjalottløk, finhakket
Salt og pepper
revet muskatnøtt
2 dl. melk
Slik gjør du:
Bland de tørre ingrediensene. Bland deretter inn egget og spe med melken. Stek karbonader i god olivenolj eller smør. 

Print Friendly, PDF & Email