Snøkrabbe med smør

Slik kan du jo servere den deilige kjøttfulle snøkrabben; med smeltet smør, en sitronskive og litt baguette.

Snøkrabbe er en av de siste krabbetypene vi endelig har fått i butikken. Kongekrabben skulle vi bli kvitt, den ødela jo havbunnen, men noen så penger i den, og da ble det salg til blodpris istedenfor. Snøkrabben slåss vi for å beholde; EU vil jo fiske den opp. Så er det å håpe at den fortsetter med en noenlunde normal pris, 400 kr kiloen for vår, kongekrabben koster rundt 600! Personlig foretrekker jeg snøkrabben.

Snøkrabben ser omtrent ut som på bildet ovenfor, men med alle klørne i behold. Denne kjøpte vi i Spania. Den hadde dessverre ligget for lenge i disken, og var tørr.

Snøkrabbe heter Chionoecetes opilio på latin, men familien har flere arter: C. tanneri, og C. japonicus er to andre. Alle selges som Snow crab. I USA var meningen å kalle den Queen crab, de hadde jo King crab fra før (trollkreps), men navnet Snow crab var allerede brukt i Japan og også endel i USA, så det endte opp med Snow crab.
Ty.: Schneekrabbe, It.: Granchio di neve, Fr.: Crab de neiges.
Den er mindre enn kongekrabben, utvokste eksemplarer kan ha en panserbredde på 18 cm, og veie inntil 2,5 kilo. 20% er kjøtt. Den selges kokt, dypfryst eller på boks, og kalles da også Cocktailkrabbe. Det smakfulle kjøttet er lett å ta ut når en først har lært det, og det har en utsøkt smak, bedre enn kongekrabbe synes mange.

Den enkleste, og kanskje mest brukte måten å servere snøkrabbe på, er med smeltet smør, og loff eller baguette. Gjerne også med en sitronbåt.

Klørne har mye kjøtt, også i den “hvite” faste delen av kroppen er det bra med kjøtt i. Med en hummergaffel, eller krabbegaffel som på bildet, er det enkelt å få ut det smakfulle kjøttet. Sødmefullt, fast og saftig, når riktig kokt.

På bildet ser du kjøttet tydelig til venstre på klørne, deler av skallet er vridd av ved hjelp av en nøtteknekker, eller krabbeknekker som du ser på det øverste bilde i dette innlegget. Her er også litt av vår beste jomfruolje dryppet over tallerkenen. Dypp i oljen, og selvfølgelig i det deilige smeltede smøret.

Ingredienser:
snøkrabbeklør
smør
sitronbåter
baguette
jomfruolje

Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email