Capilotade, klippfiskrett fra Provence

Capilotade, klippfisk2

Capilotade er egentlig en klippfiskrett som tradisjonelt brukes  julaften, men smaker deilig også som en god vintertallerken. Lett å tilberede, og med masse smak. Med norsk klippfisk selvfølgelig!I provence bruker de mye klippfisk. Brandade er en av de mer kjente rettene. Den deilig klippfiskmoussen med poteter og hvitløk. Men også mange andre retter med klippfisk er populære, for eksempel denne.

Capilotade, klippfiskLøk, sylteagurk, persille, olivenolje, hvitløk, mel, vermut, salt og pepper er de enkle råvarene i denne deilige retten. Og klippfisk selvfølgelig.

Capilotade, klippfisk3

Capilotade, oppskrift til 6 personer

Ingredienser:
800 gram klippfisk
3 ss olivenolje
2 stor løk, hakket
2 hvitløkbåter, skrellet og knust
1 ss sammalt hvetemel
½ kopp søt rød vermut (vi brukte tørr Noilly Prat)
½ kopp hakket sylteagurk eller ½ kopp kapers
¼ kopp hakket persille
endivie, eller julesalat

stekte brødterninger.
Slik gjør du:
Vann ut klippfisken som på pakken. Husk å bytte vann! Skjær opp i serveringsstykker
Varm 2 ss olivenolje i en stor stekepanne. Stek fiskestykkene 3 minutter på hver side. Sett dem til side. Ha i 1 ss olivenolje til, og surr løken forsiktig over svak varme til den er mør. tilsett mel og hvitløk under stadig omrøring.
Bland så i vermuten og sylteagurk, og la det alt få småkoke i 5 minutter uten lokk. Ha klippfisken tilbake i stekepannen, sjekk om du trenger mer salt og pepper, og la fisken putre med i sausen. Server i et fargerikt, dypt fatt, og klipp over persille tilslutt.

Capilotade, klippfisk, krutong_edited-1

Lag en liten salat av endivie skåret i strimler,  iblandet en god hjemmelaget aioli. Stek brødkrutonger i god olivenolje, og dryss over retten.

Fra boken ”Et kjøkken i solen”, med provencalsk mat.

Hjemmelaget majones

Ingredienser:
1 egg, 
2-3 dl. raps eller olivenolje
litt sitron
1 spskj. dijonsennep
Alt bør ha samme temperatur! Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en smal og litt høy beholder for stavmikser. Sett i stavmikseren. Hell over oljen. Start miksingen, og i løpet av sekunder er majonesen klar. Finhakk litt estragon og rør i tilslutt. Ønsker du aioli, har du i et par hvitløkfedd før du mikser, og uten sennep hvis du vil. 

Print Friendly, PDF & Email