Gjeddekake til én, og flere.

Egentlig enkle ingredienser til den deilig sausen: et par hvitløkfedd, en sjalottløk, rekeskall, hvitvin, og kremfløte. Og selvfølgelig salt og pepper.

Gjeddekaker krever en god saus, vanligvis brukes Nantuasaus med ferskvannskreps både til boller og kaker, men i mangel av kreps brukte vi reker, og godt ble det. Det hvite, fine gjeddekjøttet egner seg virkelig godt til kaker og boller. Også et stort andeegg, kremfløte, og sitronskall er med på å gjøre gjeddekakene gode.

Først steker du løken og hvitløken blank i litt jomfruolje, så har du i vinen og koker inn litt.
Så legger du i rekeskallene, og lar dette småputre en 20 minutters tid.
Når det har fått småputre seg ferdig siler du av og presser ut så mye som mulig av skall, løk osv.
Og så er det å ha i fløten og koke inn en 10 minutters tid. Liker du den enda tykkere kan du ha i litt maizena fra boks, den hvite, eller koke inn lenger. Tilslutt smaker du til med salt og pepper.
Her er det brukt en stålring som er satt forsiktig ned i stekepannen med jomfruolje. Så er ringen fylt med gjeddefarse. Brun godt på begge sider ved å snu med en stekespade, og sett stekepannen inn i stekeovnen ved 180 grader en 8 -10 minutters tid. Ingrediensene finner du nederst i innlegget.
Resten av gjeddefarsen steker du på vanlig måte i en blanding av jomfruolje og smør.
Retten er lagt opp; først et speil med saus, så legger du på gjeddekaken og rekene, og tilslutt den kokte risen fra en pose med ris/villris. Pynt med en hel reke.
Og her er konas opplagte gjedderett denne dagen. Ser da innbydende ut? Med deilig gul trompetsopp,

Gjeddefarsen består av 500 gram rent og benfritt gjeddekjøtt, 3 dl kremfløte, ett stort andeegg eller to vanlige egg, revet skall fra en økologisk sitron, finhakket purre, salt og pepper.  Bland alt unntatt sitronskallet, purren og fløten i mikser. Ha i fløten litt etter litt mens du blander, helst med en plastikk rørekniv som følger med mange miksere. Dersom du ikke har det, bland med hånd. Tilslutt blander du  i sitronskallet og den finhakkede purren. Stek som anvist ovenfor. Server med ris/villris fra pose. Vi hadde litt gul trompetsopp som ble stekt med litt persille. Et deilig måltid.

Print Friendly, PDF & Email