Fritert kylling med steinsopp

Kylling stekes
Vi har brukt et økologisk lår, og et økologisk bryst fra Holte gård til denne deilige retten hvor steinsoppen er “højdaren”. Og tørket oppbløtt steinsopp kan du nå få tak i hele året. Låret er snudd, brystet er akkurat lagt i.

Fritert økologisk kylling av litt størrelse blir et deilig måltid når du serverer den med tørket oppbløtt steinsopp. Smakfullt kjøtt fra steinsoppen er  nesten en liten rett i seg selv. Vi har laget den med soppen som et deilig tilbehør, og fritert rå, men ferdigskåret pommes frites ved siden av. Til denne smakfulle retten har vi prøvd tørket steinsopp fra Kina. De har nå 75% av markedet, men det er italienerne vi kan takke for at denne skogens konge eller dronning blant soppene har fått den populariteten den har idag. Også her hjemme får flere og flere øynene opp for denne råvaren, som også kan spises rå. Som en av få sopper. Men her altså; tørket.

Steinsopp bløtlegges
Steinsoppen er akkurat lagt i kokende varmt vann, og der skal den få ligge en 15-20 minutters tid. Kraften som trekkes ut bør også brukes, nydelig i sauser og supper.

Steinsopp med økologisk kylling og pommes frites

Steinsopp stekes
Når steinsoppen er oppbløtt, steker du den i god olivenolje eller godt smør. Vi stekte den med deilig fersk hvitløk og god italiensk persille. Og godt ble det.

Ingredienser:
tørket steinsopp
ett kyllinglår, ett kyllingbryst, gjerne økologisk
persille
fersk hvitløk

en kvist kirsebærtomater fra Jæren
ferdigskåret rå pommes frites
olivenolje til fritering
mel og et sammenpisket egg
salt og pepper

Slik gjør du:
Bløt opp soppen i kokende vann en 15-20 minutters tid. Sil av vannet og ta vare på det til en god saus eller suppe. Stek soppen i olivenolje med fersk hvitløk i skiver, og italiensk bredbladet persille.
Varm opp godt med olivenolje, gjerne jomfruolje. Kyllinglåret og brystet vender du først i mel, så i et godt sammenrørt egg og så tilbake i melet igjen. Stek først låret en 4-5 minutters tid. Så har du i brystet og steker ferdig. Går det bra skal de bli deilige sprø.
Fritèr pommes frites i en frityrkoker i olivenolje. Vi bruker bare jomfruolje, som filtreres etterpå, og brukes 10 ganger. Tilslutt legger du opp som på bildet under. Drypp gjerne noe av stekefettet rundt på tallerkenen, men soppen er god nok som saus. Det andre skal jo være helsprøtt!

Steinsopp med kylling
En rustikk rett, med rustikke råvarer fra skog og mark. Husk at det skal piple gjennomsiktig saft ut av låret når det er stekt ferdig. Ikke blodig. Følg godt med.