Kalvefilet porcini

Steinsopp, tørket
Slik ser den tørkede steinsoppen fra Kina ut. Den kan brukes til det meste hva smakstilsetting angår. vi har kjørt den til soppulver med litt salt og tørket timian, En god kombinasjon.

Kalvefilet er deilig kjøtt, men ikke blant det billigste, så derfor er det ikke så ofte vi har det. Vi er jo tross alt pensjonister. Men når vi kan lage det til som denne retten, med tørket steinsopp gjort om til det fineste krydder, da unner vi oss det. Idag har vi brukt tørket steinsopp fra Kina. Ja, du leste riktig; fra Yuannprovinsen. Kina leverer idag 75% av all tørket steinsopp. Fra Boletus edulis, eller spiselig klump som det latinske navnet betyr. Og for en klump!

Steinsopp, i hurtigmikser
Steinsoppen er klar til pulverisering, litt godt salt og en teskje tørket timian er alt som mangler før vi setter igang. Mange har lurt på om rørlaget under soppkjøttet skal være med når du tørker selv. Jeg hadde nær sagt, selvfølgelig, der sitter jo mye av smaken.

I 40 år har vi selv plukket steinsopp i skogene rundt her vi bor. Og i gode steinsoppår har vi både fryst ned, tørket og syltet denne fantastiske råvaren fra skogen. I dårlige steinsoppår har vi brukt av den tørkede, men ikke alltid har vi hatt det på kjøkkenet. Da er det gledelig at vi nå kan få kjøpt den tørkede på nettet. Det legger jeg inn en egen artikkel om. OG HER LIGGER DEN!

Steinsopp, pulver
De fine, tørkede steinsoppskivene er nettopp blitt til fint steinsoppulver. I et mørkt glass med lokk holder pulveret seg i lang tid. En teskje i sausen eller suppen høyner smaken betraktelig.

Kalvefilet porcini, med fritert svartrot, og grønnsaker

Kalvfilet, to bilder
Ha det ferdige steinsoppulveret på en flat tallerken, vend kalvebiffene godt i pulveret. Stek det så i varm panne med olivenolje. Sett ned varmen litt og stek ferdig. Kalv steker vi nesten gjennomstekt. Saftig, smakfullt og godt.

Ingredienser:
en god neve tørket steinsopp
kalvefilet 
olivenolje
purreløk og stangselleri
rød og grønn paprika
svartrot
olivenolje til fritering.
Slik gjør du:
Lag steinsoppulveret som beskrevet under bildet lenger opp. Vend biffene i pulveret, og stek i varm olivenolje, jeg bruker alltid jomfruolje. Skjær grønnsakene i lange strimler som på bildet under. Svartroten skreller du, og legger i vann med litt sitronsaft etterhvert. Så tar du dem opp en og en og skreller i skiver med en ostehøvel. Så tilbake i sitronvannet, før du legger dem mellom kjøkken papir for å trekke ut væske. Tilslutt fritèrer du dem i god olivenolje.
Legg opp som på bildet. Først grønnsakene, så dryppe over litt av din fineste olivenolje. Deretter legger du på biffen, og tilslutt den friterte svartroten rundt biffen, over grønnskakene. Salte fint over svartroten.

Steinsoppbiff med kalv
Mer enn dette trenger du ikke for virkelig å få glede av steinsoppen og biffen. Resten av tilbehøret er både sunt og godt. vi behøver ikke poteter hver dag!

 

Print Friendly, PDF & Email