Ribbe, vår vanligste julemiddag

Det er egentlig ikke vanskelig å få sprø ribbe. du må bare passe på litt. Den mest spiste julemiddagen vår er god. Og med hjemmelagde medisterkaker og julepølser kan det ikke bli bedre! Her med norsk øl og dansk juleakevitt!

Ribbe med knasende sprø svor (4 personer)

Ingredienser:
1,5 kg. tynnribbe med svor, evt midtribbe
1 spsk. grovt salt
kvernet pepper og vann til stekingen
Slik gjør du:
Dersom du bruker midtribbe; Skjær ut svinekammen og bruk til en saftig stek siden. Ryggbenet steker med og blir gode grillben på julelunchen. Svoren skal være lys og bløt når du kjøper ribben. Er den gul og seig må du “koke” den først.

Ribben er akkurat ferdigdampet, og klar for steking frem til svoren blir sprø og god.

La den “koke” med svoren ned i stekeskuffen ved 250 grader i 20 min.(vannet skal såvidt stå over svoren og må koke) Noen bruker folie, det går som regel greit uten.  Etter 20 min.”ruter” du svoren med en skarp kniv, men ikke ned i kjøttet. Så snur du ribben, drysser den med salt og pepper, også i snittene, legger den på rist og steker med samme varmen i 20 min til. Du kan også stikke noen laurbærblader og/eller nellikspiker ned i snittene, det gir både deilig aroma og smak. Demp så til 150 grader og stek ca. 1 time til. (Steketermometeret skal vise 78 grader).

Ribbetallerken2
Og så ligger den på tallerkenen. Sprø svor, hjemmelagde medisterkaker, og rødkål. Og selvfølgelig en god saus.

Tilslutt lar du ribben stå løst tildekket 10 min. før du skjærer den opp. Var svoren lys og fin ved innkjøp trenger du ikke «koke» den, du steker den 1 1/2 time ved 220 grader. Et alternativ er å rute svoren, gni inn ribben med salt og pepper et par dager før julaften, og oppbevare den i kjøleskap. («kokes» hvis gul, stekes direkte hvis ikke) Får du allikevel problemer med svoren, bruk grillen de siste minuttene. Det er også viktig å vite at det er fettet under svoren som gjør den sprø, – mangler det fett blir den både seig og «slapp». Og i disse «sunne tider» er straffen for magert kjøtt at det ofte blir smakløst. Noe av fettet kan evt. skjæres vekk etter steking.

Print Friendly, PDF & Email