Steinsoppens bok

Omslag boken

Det er alltid gledelig når gode norske matbøker dukker opp. Og for meg selv og alle soppfrelste, vil den nylig utkomne boken “Steinsoppen” være et funn. Den fortjener så absolutt betegnelsen Steinsoppens bok. For her finner du alt du trenger å vite om denne fantastiske klumpen som har vært elsket siden romertiden. Og som flere enn èn har dødd for, kan vi lese. Og en mer smakfull og anvendelig råvare skal du lete lenge etter. Et must!

Den rikt illustrerte boken på mer enn 200 sider, har alt du trenger å vite om Boletus, fra det grunnleggende, gjennom det videregående, til handelsvaren, og flotte oppskrifter. Visste du for eksempel at mange er så ivrige etter å sikre seg steinsoppen som mat eller handelsvare at de setter livet på spill? I Italia skjer det fra tid til annen, og da må den italienske fjellredningstjenesten trå til, som du nedenfor kan lese på denne siden fra boken.

Steinsoppulykker
Her er overskrifter fra ulykker sopplukkerne har vært utsatt for. En sopp verdt å dø for er vel å ta litt hardt, i men plukkerne tar uten tvil sjanser for å sikre seg denne matskatten, om det er til eget bruk eller salg.

Italienerne elsker sin porcini

Boken gir deg hele forklaringen på opprinnelsen til navnet Boletus, eller klompen som det egentlig betyr. Romerne elsket den, og i Italia har man tatt det helt ut! I Borgotaro i Tarodalen, i Parmaregionen, 400 moh. er steinsoppen blitt et fenomen kan vi lese, og Fungo di Borgotaro (sopp fra Borgotaro) ble så ettertraktet at man opphavsrettmerket soppen fra området. Man ville, forståelig nok, ikke at andre skulle snylte på Borgotaros gode navn og rykte. 

SAMSUNG
At steinsopp er populært i Italia ser man hele sesongen, som her fra et torg i Varese i Nord Italia vi besøkte. Passe jevnstore sopper fint pakket i egnede esker. Og tørket steinsopp fås hele året.
Rødbrun
Å se en rødbrun steinsopp nettopp kommet opp av jorden er å beundre et lite kunstverk. Boken gir gode bilder og all informasjon du trenger for å plukke inn av de 4 steinsopptypene vi har her hjemme.

Tørket steinsopp får du hele året

Selv har vi tørket steinsopp i flere tiår, men det er ikke alltid den dukker opp, den gjør som den vil for å si det slik. Men nå får du kjøpt tørket steinsopp av flott kvalitet, med opprinnelse Kina. De leverer idag 75% av verdens tørkete steinsopp.
På steinsopp.no kan du få pakketilbud med både bok og tørket sopp. Og boken gir deg mange flotte oppskrifter som du kan starte med. Klikk på bildet under, eller i underteksten, så kan du bestille både bok og sopp.

Steinsopp, tørket, i pose
Kinesisk steinsopp, som du kan kjøpe fra hjemmesiden www.steinsopp.no. De har tilbud på både bok og sopp. Sammen med posen følger en fin brosjyre som både gir deg info og oppskrift.
Steinsopp, diverse
I 1994 var det virkelig steinsoppår her hvor vi bor. Vi både tørket, syltet og lagde steinsoppulver. Og spiste den fersk selvfølgelig. 20 liter tørket vi. Og det fine er jo  at du nå også kan få kjøpt den ferdigtørket.

Mange flotte oppskrifter

I boken Steinsoppen finner du mange flott oppskrifter av både kjente og ukjente kokker. Så har du først skaffet deg boken, er det egentlig bare å sette igang, prøv deg frem selv også, utrolig mye kan du bruke den tørkete steinsoppen til.

Oppskrift
Her en flott oppskrift hvor også vår norske sjøkreps er med. Fra restauranten Régis & Jacques Marcon i Ardeche i Frankrike.

Dersom du er glad i sopp, og mat med sopp, er dette absolutt en bok du bør skaffe deg. Kokebøker er ofte bare noen utprøvde oppskrifter lagt inn i en bok. Her får du det jeg kaller matbok, som jeg selv har noen hundre utenlandske av. Det fine med matbøker er at de er fulle av informasjon, anekdoter, historie, flotte bilder, og oppskrifter. Akkurat slik er denne! Og her kan du jo prøve deg på et par av mine oppskrifter, laget med tørket steinsopp fra steinsopp.no.  Klikk på bildene.

Fritert kyllinglår med steinsopp og pommes frites

Steinsopp med kylling3
Fritert kyllinglår med pommes frites og tørket oppbløtt steinsopp stekt i olivenolje og med litt hvitløk og persille. KLIKK PÅ BILDET.

Kalvefilet med fritert skorzonnerrot (svartrot)

Steinsoppbiff med kalv
Vel, ikke helt julienne, men et godt forsøk. Kalvefileten er snudd i steinsoppulver, stekt i jomfruolje, og servert med grønnsaker i tynne skiver, og fritert svartrot (skorzonnerrot) KLIKK PÅ BILDET!

4 kommentarer

  1. Heia Terje!… jeg finner ikke noen link hvor steinsoppboken kan bestilles. Den ser ut som et “must” i bokhylla!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: