Flyndre med persillestuede poteter

Rødspetter, små

“Stegt rødspætte med flødestuede kartofler og tyttebærsyltetøy!” Høres ikke det godt ut da? Jeg tok meg en tur ned på brygga i Skagen igår morges kl. 0815. Det så nesten øde og forlatt ut, ikke et menneske ombord på noen av fiskekutterne som lå inne. Vel, det var det, tenkte jeg, men ikke før hadde jeg tenkt det, så dukket det opp et hode akterut i en båt midt i klyngen av de tomme båtene. “Om jeg har fisk,  joda, bare kom ned hit du”, svarte den eldre mannen hyggelig. Og det gjorde jeg.

Brygga
Midt inni her lå den lille fiskebåten med fiskeren som solgte de små fine rødspettene.

“Jeg vil gjerne ha 4 små rødspetter jeg”, sier jeg. For det var rødspetter han hadde. “Selvfølgelig”, svarer han, og plukker opp 4 stykker, ganske små forresten. “Jeg tar 5 jeg”, fortsetter jeg. Og han legger i to til. “Vi sier 6  vi”, avslutte han.

Fisk på Skagen
“Frisk fisk fra Skagen, det er bare sagen” Og det kan jo eieren av denne båten ha rett i. Akkurat nå klargjøres den for sommersesongen.

“Og hva skal du ha for dem da?” spør jeg. “45 kroner” svarer den koselige fiskeren kontant.  “Vi sier 50 “, sier jeg. Og handelen er avsluttet, lykkelig for oss begge. Jeg tar imot fisken og lappen, og så er det hjem til leiligheten og sette igang.

Rødspetter, flådd
Fisken er renset, og skinnet flådd av de 6 fiskene. Man kan godt steke dem med skinnet på, men idag gjør vi hele jobben. Til høyre ligger det saltede og peprede rugmelet klart til panering.

“De beste å steke er de små rødspettene”, sa programlederen i et dansk TV-program om badehotellene ved Kandestederne, noen kilometer fra Skagen. Så derfor ble det småfisk denne dagen.

Rødspetter, ssteker
Potetene får surre i fløte mens rødspettene stekes etter alle kunstens regler. I godt med brunet smør. Men vi gratinerer ikke potetene idag, bare tilsatte persille, dill og revet muskatnøtt.

Rødspetter, sretten

Rødspette med fløtestuede poteter og tyttebærsyltetøy

Ingredienser:
2 (3) små rødspetter til hver
rugmel, salt og pepper
smør til steking
poteter i litt store terninger
fløte
persille og dill
tyttebærsyltetøy
Slik gjør du:
Rens, og flå fisken på den brune siden. Eller la være, begge deler går bra, skinnet går fint an å spise. Brun smøret til det “legger seg”, slutter å boble. Vend fisken i melet, og stek den i god varme 4- 5 minutter, den brune skinnsiden ned. Snu den og stek ferdig på den andre siden.
Skrell poteter, og skjær dem i passe terninger. Kok dem i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Slå av vannet og hell over fløte til det dekker. La alt småputre en 10-15 minutters tid, til de kjennes ferdige. Dersom sausen er for tynn, jevne med litt maizena. Ha i nyrevet muskatnøtt, finhakket persille, og dill.

 

%d bloggere liker dette: