Fjellørret fra Hovden

8 flotte fileter med skinn; røde og fine i kjøttet. Grilles med jomfruolje sprayet over, persille drysset over, og revet ost, 4 slag fra innkjøpt pose.

Nabo og tidligere kjøkkensjef Per Arntzen har vært innom med ørret fra Hovden igjen; 4 fine fisker, røde i kjøttet og ferdig filetert. Helt klare for grillen, alle ben fjernet. Deilig å slippe akkurat dette av og til. I dag serverer vi den med persille og sortkål fra hagen. Eller cavolo nero som denne italienske kålen heter. Stelles som vanlig grønnkål. Så koste vi oss med deilig mat alle tre; kona, Per og jeg selv.

Sortkålstuing innkokt med fløte

Og slik ser sortkålen eller svartkålen ut, nettopp hentet inn fra pallekarmen i hagen, hvor den står sammen med vanlig grønnkål.
Her gjøres kålen klar til koking en 10 minutters tid. Til høyre ligger stilkene som du fjerner ved å gjøre to små snitt nederst på kålbladet før du tar tak med tommel og pekefinger og drar kålbladet nedover langs stilken. Egentlig ikke vanskelig.
Når kålen har kokt i 10 minutter, siler du den. Ha den gjerne i isvann med noen isbiter for å beholde fargen. Så snitter du den fint og har den i en kjele med litt sjalottløk, jomfruolje, salt og pepper. Etter putring en 5 minutters tid har du i fløte, og tykner stuingen. Blir nok endel fett ja, men kjempegod blir den også. Salte, pepre og riv over litt muskatnøtt tilslutt.

Og slik la vi retten opp; med mandelpoteter overdryppet jomfruolje og litt salt, så den nygrillede fisken, og til høyre deilig sortkålstuing. Prøvde Dampen øl, men er selv en ihuga pilsnertype, så det får det bli neste gang; en god norsk en, eller en Peroni fra Italia.

Print Friendly, PDF & Email