Finnbiff som i 70-årene

Kan ikke si annet enn at finnbiff er deilig. Reinsdyrkjøtt er noe av det møreste du får, men dessverre holdes en forholdsvis høy pris. Det skremmer nok endel bort fra å kjøpe det, så hvorfor ikke lage en ordentlig tilbudskampanje for å få folk til å prøve? De som ikke har prøvd det, vil helt sikkert like dette nydelig kjøttet? I 70-årene brukte vi ofte finnbiff, derfor var det nå på tide å ta frem den gamle lørdags-slageren.

Og her er det vi i hovedsak brukte i denne deilige retten: steinsopp, rødløk, reinsdyrskav, VM-geitost fra Barbro Stordalen, og sæterrømme.

Litt god jomfruolivenolje i stekepannen, og så reinsdyrskavet. La det putre litt, men ikke brun det så mye. Bland godt.

Brun rødløken lett i egen panne, også i jomfruolje. Vi steker stort sett i jomfruolivenolje, dersom vi ikke skal ha frem den fine smørsmaken da. Olivenolje er sundt og godt, setter ikke smak, og tåler langt høyere varme enn smør.

Så var det soppens tur. Denne var fryst, den ble tinet opp og fikk steke en god stund ved ikke for høy varme, for å trekke ut kraften. Dette er deler av en steinsopp med en diameter på 43 cm, som veide 2, 2 kilo!

Alt unntatt geitosten er lagt i stekepannen, og etter et kvarters tid ble litt tomatpure blandet i for smakens skyld.

Så var det den deilige, mørke geitosten fra Barbro Stordalen sin tur. På delt 2. plass i Verdensmesterskapet i Bergen i år, hvor jeg hadde gleden av å være en av dommerne. En nydelig mørkebrun geitost med smak. Avrund gjerne med en god ss smør for smakens skyld (må ikke koke).


Ved siden av serverte vi potetmos, gulrøtter, rosenkål og rognebærgele. Og en Amarone.

Ingredienser:
reinsdyrskav
rødløk
steinsopp
sæterrømme
geitost
potetmos, hjemmelaget med litt dill
gulrøtter
rosenkål
olivenolje og evt smør
rognebærgele eller tyttebærsyltetøy
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Vel bekomme!

Print Friendly, PDF & Email