Fiskeboller uten gullaks

Fiskeboller er deilig, spesielt dersom du lager dem selv. Men også kjøpefiskeboller og kaker kan være gode, det er jo de vi er vant til. Visste du at i det meste av norske ferdiglagde fiskeboller og kaker er det en fisk som heter vassild, som ikke er sild, men en fisk i laksefamilien. I Skandinavia utenfor Norge heter den gullaks, (guldlaks/gullax). I Norge søkte man å få kalle den hvitlaks fordi den er i laksefamilien og hvit av farge. Uhørt! sa Fiskeridirektoratet den gang i 1978. Da kan noen tjene penger på fisken. Uff, kommersielt! Og gullaksen er egentlig en kjempefin fisk til farseprodukter, og er ikke meningen å få oss til å spise mer fisk da? Men i dag: hjemmelagde fiskeboller med tre slag fisk.

Øverst til venstre et stykke sei, i midten et stykke torsk, og bak til høyre et godt stykke lyr. Basisen for fiskebollene.

Først skjærer du opp fisken i passe små biter for kjøkkenmaskinen. Du velger selv om du vil ha dem litt grove eller fine som de fleste du får kjøpt. Selv malte vi kjøttet fint.

Og her er det vi blandet sammen; melk, fløte, smør, to egg, salt, potetmel og revet muskatnøtt. Gjerne også litt grovmalt pepper. Også litt dill og gressløk går an dersom du liker det.

Farsen er blandet ganske fint, og får nå sette seg eller hvile en times tid i kjøleskap. Eggene gir en fin farge til farsen.

Fiskebollene får trekke i kokende lettsaltet vann, gjerne med litt fiskekraft fra flaske iblandet. Så lette og luftige som disse ble, måtte de ligge i kokevannet noen minutter etter at de fløt opp. Foran til venstre noen argentinske villreker som blandes i sausen og som “pynt”. Bak står poteter og gulrøtter og koker seg ferdig. Ha en kopp med kokende vann til å dyppe skjeen i når du former bollene.

Jevne noe av kraften med maisena og tilsett litt fløte. Smak til med mere krydder etter egen smak. Eller lag en smør-melblanding som du lager som hvit saus spedd med kraften.

Dette ble på ingen måte vond!. En stund siden sist, men helt klart noe vi vil lage oftere. Skulle gjerne brukt gullaks- eller vassildfarse, men det er jo ikke mulig å få tak i.

Ingredienser: (slik disse ble laget)
215 g lyr
150 g torsk
200 g sei
2 dl fløte
2,5 dl H-melk
80 g smør
1 ss salt
20 gram potetmel
2 egg
revet muskatnøtt
litt løkpulver, dill og gressløk
Slik gjør du:
Her burde det gå greit å følge forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email