Oksehale med polenta

Joda, i gamle dager halte oksene, men ikke her hjemme så mye, og iallfall ikke i dag. Det heter vel oksehaler i ett ord. Disse fine halestykkene er kjøpt på Meny.

En av kjeden prøver å satse på nye stykninger av storfe, og det er gledelig. Så gjenstår det å se om de får det til; det holder nemlig ikke å legge stykningene i frysedisken eller kjøledisken og la det vær med det. Her må det opplæring til; demonstrasjoner, enkelt materiell med oppskrifter, litt informasjon om stykningene osv. Jeg skal gjøre mitt beste med å hjelpe til!

Tre gode ingredienser i tillegg til grønnsakene; en brukbar rødvin, kraft, her av kalv, og tomatpure: doppio concentrato som det heter på italiensk! De fine oksehalebitene får ligge litt på kjøkkenbenken «før bruk».
Vend oksehalebitene i mel tilsatt litt salt og pepper, og legg til bruning i jomfruolje og litt smør.
Stykkene er brunet godt rundt, og klare til koking/steking.
En stor løk, to hvitløkfedd, et par laurbærblader, purre, stangselleri gulrot og litt tørket rosmarin (litt gammel denne, men det var det det vi hadde) og salvieblader fra hagen. I tillegg til salt og pepper, gjerne fra kvern.
Alt er oppdelt og klart til koking/steking sammen med oksehalen.
Ha først i vin og kraft så det dekker oksehalebitene og vel så det. Så legger du i grønnsakene og en god klatt tomatpure. Nå skal det småputre på kokeplaten eller i stekeovnen (180 grader) i ca 3 timer; følg med, kjøttet skal skal slippe litt når ferdig.
Ferdig; kjøttet er tatt ut og resten skal bli en deilig saus som du kan smaksette med litt fløte og en god klatt smør.
Fløte og smør er tilsatt, nå kjører du grønnsakene og kokekraften med stavmikser til en fin saus. Ha gjerne i litt ferdig brun maizena dersom du liker den tykkere.
Kok polentaen som på pakningen, men selve kokingen kan du gjøre slik; sett på svak varme når du har rørt i polentamelet, legg over et kjøkkenhåndkle fuktet i lunkent vann og la småputre under lokk i ca 30-35 minutter.
Her er polentaen klar, og har fått salt, pepper og revet muskatnøtt pluss en skvett fløte og litt smør i tilslutt. Bland fint.

Og slik serverte vi denne deilige vinterglade retten; polentaen lagt over sausen, og oksehalebiter lagt i. Med den samme vinen som vi kokte retten i. En ikke for dyr Barbera.