En vingård i Piemonte
Det er noen år siden vi besøkte den koselig vingården Fratelli Ferrero med dansk vertinne. Her kan du både overnatte, og smakepå dere deilige viner. Og den beste tiden for å besøke Piemonte er september synes vi. I Annunziata, den lille forstaden til La Morra, ligger vingården Fratelli Ferrero idyllisk til mellom vinmarker og vingårder. De lever godt der i dag, men det har de ikke alltid gjort i vinregionen Piemonte.
Det vet Renato Ferrero og kona Nina alt om. Piemonte var et fattig bondeland helt opp til 1960-årene. Først da ble de små landsbyene koblet sammen med veier, og vann ble lagt inn i husene.
På denne tiden var heller ikke den lokale vinproduksjonen av noen størrelse. For bare 40 år siden var Barolo en streng vin med for mye garvesyre, etter en 4o dagers gjæring, hvor både skall, kjerner og stilker var med. Opptil 2 dager måtte den luftes før Piemonteserne fikk den slik de ønsket. I dag er vinene langt mer drikkelig, ja til tider fantastiske, og de fås i flere stiler.
Èn kan være tung, kraftig og alkoholrik, med lang lagring før den når sitt høydepunkt. En annen kan allerede som ung være en ren nytelse; smidig og elegant, sart fruktig og fin. I mellom disse ytterkanter finnes alle sjatteringer, det er et spørsmål om stil, ikke bare kvalitet. Enhver får derfor velge sin egen stil. I La Morra, hvor brorparten av Barolo produseres, har Barolodruen Nebbiolo vært omtalt siden 1512 (Nebiolum).
Fratelli Ferrero
heter den relativt lille vingården hvor Nina, Renato, og sønnene Andreas og Jonas bor. Sammen med Renatos mor Onoria, eller Nora, som kortformen er. Og nettopp Nora er et eksempel på tidligere tiders vanskelige liv på bondelandet i Piemonte. I dag er hun 89 år gammel, og bor på gården hun for mange år siden ble tvunget til å selge.
Mannen Lorenzo døde da hun var ung, og hun satt igjen med 4 barn. Så trangt økonomisk ble det uten Lorenzo, at hun var tvunget til å selge sin egen familiegård for å klare de daglige utgiftene. Med den klausul at hun hadde førsteretten dersom gården skulle selges igjen. Den benyttet hun seg av senere, da eieren ble syk. Selv bodde Nora med familien på gården i Manzoni, hvor Lorenzo vokste opp, litt lenger nede i dalen.
Et blodslit!
For å klare seg jobbet hun på en vingård oppe i La Morra om dagen, og på sin egen når arbeidsdagen var over. Et blodslit! Og barna hjalp til så godt de kunne. En ku, noen høns og kaniner hadde de. Kua trakk den smale kjerren mellom vinrankene når druene ble høstet, og kua trakk harven. Ikke uvanlig på gårdene i Langhes åser på den tiden. Da Nora synes hun hadde slitt nok, overlot hun gården i Manzoni til eldste sønnen, og gården hun kjøpte tilbake, til Renato. Og slik er det i dag. Men helt gitt seg har ikke Nora; hun deltok to ganger i innhøstingen denne høsten. Det står det respekt av.
Nina heter Rasmussen til etternavn, og er dansk. Og det var hennes glødende interesse for vin, som førte henne sammen med Renato. Og for å gjøre en lang historie kort; trangen til Italia og Renato gjorde at de etter en tid giftet seg, og nå altså bor på gården Nora kjøpte tilbake. På et 4,5 hektar stort område tryller de frem 22 000 flasker deilig Piemontesisk vin. Den beste, Barolo Vigna Manzoni, har navn etter området hvor Renato vokste opp. For å få best mulig kvalitet, tynner de vekk 30% av druene. Og den modnes to år på franske trefat. I en kjeller fra 1700-tallet, med jevn temperatur hele året. En flott vin til stek, fjærvilt, og sterke oster. Vi prøvde den til nyskutt skogsdue, servert med en deilig salmi(saus), og landbrød stekt i smør, som man gjør i Piemonte.
I løpet av årene fra slutten av 60-tallet og frem til i dag har mat og vinregionen Piemonte utviklet seg til å bli en av verdens mest spennende. Spiser du i Langhe, er 4 forretter ganske vanlig. Rettenes komposisjon og sammensetning gir smaker med den fineste harmoni, også iblandet råvarer fra naboregionene Liguria og Aosta. Tykke mennesker er ikke nødvendigvis syke, men et tegn på livsglede i Piemonte.
Familien produserer også Barolo Gattera, lagret 18 måneder på trefat, Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo, og Langhe ”Il Falo” DOC. Barolo Chinato, og Grappa laget på Barolo hører også med til en god vingård sin produksjon. Vinene finnes dessverre ikke på Vinmonopolet, de eksporteres blant annet til andre land i Europa, og til USA. Men ta gjerne en tur og besøk familien på Fratelli Ferrero. Der bor du godt, og du er alltid velkommen. www.baroloferrero.com
Skogsduer i salmi
Ingredienser:
4 skogsduer(eller rapphøns/fasaner), ta vare på hjerte og lever
0,6 dl. jomfruolivenolje (helst fra Liguria)
60 gr. smør
salt og pepper
tre skiver parmaskinke
1 renset og benfri italiensk ansjos i salt(ansjos i olje kan også brukes)
1 liten finhakket løk
2 finhakkede hvitløkkløfter
1 liter okse, kylling eller grønnsakbuljonget
1 dl. Marsalavin
Persille, salvie og laurbærblad ombundet med bommulstråd
8 skiver landbrød
Slik gjør du:
Brun duene i smør, olje, salt og pepper. Finhakk skinken og ha den i stekepannen sammen med hjerte, lever, ansjos, løk og hvitløk. Rør sammen og la putre noen minutter til løken er blank. Ha i litt av Marsalavinen, og når den er innkokt heller du i litt av buljongen. Ha skiftevis i Marsala og buljong. Når du har i siste resten av buljongen setter du på lokk, og lar putre videre til duene ser ferdige ut. Kjør sausen i hurtigmikser. Smelt smør i en annen stekepanne og brun dem lysebrune på begge sider. De skal da være sprø. Legg opp med en halv due på hver brødskive. Fordel saus rundt på tallerkenen som på bildet. Her servert med Barolo Manzoni.
ARTIKKELEN STO I AVISEN VARDEN, TELEMARK 4. JANUAR 2012