Fritt for scampi, ICA går foran. Gratulerer!

Kongereker,Sverige trår til der vi resignerer. Som antakelig de første i Norge, selger ICA sertifiserte kongereker fra Stillehavet. Og de fine boksene rekene selges i, er helt frie for ordet scampi. Hurra for Sverige!

Melicertus latisulcatus er det riktige latinske navnet på disse flotte rekene fra Stillehavet. Fra et fiske sertifisert ihht MSC’s miljøkrav for et veldrevet og bærekraftig fiske. (Marine Stewardship Council: http://www.msc.org/ ). De kalles Western king prawns på engelsk. Og fiskes utenfor Australia på dybder ned til 220 meter. Rekene har en kremaktig lys brun farge, med en tydelig blåfarge på halefinnen.

Kongereken ICA

En flott smak av sjø, og et halvfast kjøtt når stekt eller kokt. De er enkle å skrelle; du bare vrir hodet forsiktig av, samtidig som du drar lett. Da følger den sorte strengen som oftest med. Fjern resten av skallet, og reken er klar for stekepannen. Som så å si alle andre reker blir fargen rød ved koking eller steking. Og som med både reker og sjøkreps (scampi), ikke overkok eller overstek dem. Det er bedre å underkoke, de fortsetter likevel å koke litt videre!

Kongereker, ICA

Forpakningen for kongereken er helt fri for scampi; både
på forsiden
og baksiden. Velkommen i den seriøse, faktariktige verden!

Det norske scampitøyset dreier seg ikke om annet enn å fjerne scampinavnet fra all emballasje, og istedenfor bruke de riktige navnene tigerreker eller kongereker. Som ICA har gjort. Det måtte altså svensker til! Selv om du i Norge også vil finne tigerreker med scampinavnet i ICA’s disker. Forhåpentligvis ikke så mye lenger!
Men igjen; tiger eller kongereker er ikke, har aldri vært, og kan aldri bli scampi. Nephrops Norvegicus, er det latinske navnet på norsk sjøkreps. Og scampi er det italienske. Og brukes over hele verden utenfor Norge.
En samlet norsk matbransje fortsetter ufortrødent som før. En feil er selvfølgelig svært vanskelig å innrømme. Særlig når man har gjort den selv! Og når den har vart en stund, og man ikke har tatt seg bryet med å sette seg ordentlig inn i det man driver med!

Kongereker mede vaktelegg

Kongereker med vaktelegg, tomat og asparges (2 personer)
Ingredienser:
8 kongereker fra ICA
10 asparges
4 vaktelegg
15 kirsebærtomater
persille
2 sjalottløk og 5 hvitløkkløfter
jomfruolje
salt og pepper
Slik gjør du:
Lag først tomatblandingen: Stek løk og hvitløk gylden, grovhakk persillen, legg i, og la alt putre litt. Ha i tomatene og stek til de faller litt sammen, men fortsatt er litt faste. Aspargesen koker du forsiktig opp i en stekepanne med saltet og en anelse sukret vann. De er ferdige når fargen skifter til mørkegrønn, etter 3-4 minutter. Kok vakteleggene 5 minutter. Skrell dem og del i to.

Kongereker ICA, i pannen

Vri forsiktig av hodet på rekene samtidig som du drar ut den sorte strengen. Fjern skallet, og varm opp litt olivenolje til god varme. Stek rekene 40-50 sekunder på hver side. Legg opp som på bildet. (Dersom du ikke fikk ut den sorte strengen på alle rekene, tar du en kniv og skjærer et snitt langs ryggen. Så fjerner du strengen.)

2 Comments

  1. Stig Tore Lunde

    Godt at ting kommer på plass. Er det sikkert at ICA kongereker er villfanget og ikke oppdrettskreps?
    Finnes denne varen nå i disken hos alle ICA butikker?

    Jeg er en elsker av gode krepsdyr….

    • Terje Dørumsgaard

      Hei!
      Ja disse kongerekene er villfanget, (fisket) i Stillehavet. Du kan trygt spise dem. Er ikke sikker på om du finner dem i alle butikkene, men be om å få tatt dem inn! NB! Sjøkreps lar seg ikke oppdrette!