Klippfisk broccolipurè

Her er det meste av det du trenger; en stor fin brokkoli, hakket sjalottløk eller kepaløk, klippfisk (her Dybvik loins klare til bruk), grønnsakkraft eller buljong, jomfruolje, kapers, og taggiascaoliven. Sistnevnte umulig å få tak her i Bø, så små kalamatoliven fikk holde.

For noen selvpålagte coronakarantenedager siden satt jeg og kikket på matfilmer på YouTube, da denne oppskriften dukket opp; den italienske kokken Carlo Crano tilberedte en klippfiskrett på en reklamefilm for Electrolux dampovn. Den så nydelig ut, og da er det jo av og til slik at når noe ser godt ut, er det spennende å prøve det selv. Så denne oppskriften skal jeg på ingen måte skryte på meg.

Del opp broccolien i to porsjoner; de største til å lage puré med, de små øverst i midten på hodet til blanchering og “pynt”. Her er de største lagt i kjelen over løken som har fått blanchere seg noen minutter.

Først blancherer du løken  i jomfruolje, før du har i de største broccolibitene (bildet ovenfor dette). La småputre mens du rører rundt et par minutter, før du har i grønnsakskraft, gjerne egen hjemmelaget, alternativ fra en buljongterning. La dette småkoke i 15 minutter, før du kjører det i stavmikser. Spe på grønnsakskraft underveis, slik at konsistensen blir omtrent som en pesto. Krydre gjerne med litt revet muskatnøtt og kvernet pepper. Du trenger ikke å salte, buljongen eller kraften er normalt salt nok.

Her er de minste brokkolibitene lagt i kjelen for å blancheres i tre minutter, hverken mer eller mindre. Skyll gjerne av med iskaldt vann for å beholde fargen, jeg gjorde det ikke, fargen holdt seg fint likevel. Egentlig kunne jeg ha delt opp disse bitene enda mindre.

Carlo Cranco brukte naturlig nok en dampovn fra Electrolux, noe vi ikke har, men gjerne kunne tenke oss; sunnere og bedre å bruke. Alternativet ble en enkel bambusdampkoker. Sett dampkokeren i en stekepanne med litt vann, varm opp til du ser at det damper godt. Legg i klippfiskbitene som du har overdryppet noen dråper jomfruolje, og la dem dampe med i 3 minutter.  (Med dampkoker bruker du 20% damp i nøyaktig 2 minutter). NB!; ta vare på den lille kraften som ligger igjen på tallerkenen, eller stekeplaten dersom du har dampovn.

Og slik ble det lagt opp: Dra først en stor skje med puré over tallerkenen, legg så på de små broccolibitene, kapers og olivenbiter (med taggiascaoliven trenger du ikke dele dem opp, de er små nok). Tilslutt ble fisken lag på, og kraften fra dampingen helt over. Nydelig ble det.

%d bloggere liker dette: