Røykelaks med pepperrotkrem

1 del sukker og 9 deler salt, dekk bunnen av et fat med blandingen, legg på den ene fileten med skinnsiden ned, fordel blanding godt over fileten, fordel også over den andre og legg den med kjøttsiden over den første, avslutt med blanding også over skinnsiden. La ligge kjølig i 8-12 timer, med folie over fatet..

Vi har røkt laks igjen! Det vil si, ikke som vi har gjort de siste årene; nå bor vi i leilighet og røykovnen står på Borgja gård, til felles bruk med gårdsfolket Rita og Eivind! Der står den godt, Eivind har bygget et solid lite hus til ovnen. Så også i år ble det laks i julen.

Fisken ble skylt godt av, og klappet godt med kjøkkenpapir for å bli tørr. Enda litt tørking i et tørt og ikke for varmt rom, gjerne over natten. Etter ca 8 timers røyking med en blanding av lønn og epletrebriketter er fisken ferdig. Her er den pusset litt og befridd for de små ryggbena.
En nylaget pepperrotkrem er godt; pisket kremfløte, litt sukker, og revet pepperrot. Klar til blanding. En ts eddik gjør også godt.
Klar til å blandes godt sammen; med en slikkepott for eksempel.
Kok mandelpoteter til de begynner å sprekke opp litt, sil av og kna litt med en gaffel for å få dem mer i biter, bland i seterrømme eller creme fraiche og godt med nyklippet dill. Salte og pepre lett.
Skjær opp lakseskiver til antall personer du lager til; bruk en lakse eller skinkekniv.

Lagt opp med lakseskivene som et speil, så potetene, og på toppen pepperrotkrem. Her er det lagt i en stålring. Drypp tilslutt over noen dråper av din beste jomfruolje.

Print Friendly, PDF & Email