Dåhjort og Sfursat

To flotte filestykker, litt timian og hvitløk gikk helt greit sammen.

Av og til dukker det opp nye spennende matvarer i butikken. Denne dagen fant vi dåhjortfileter i frysedisken (Dama dama); eller dådyr som de også heter. En flott ytrefilet som vi delte i to; vi er jo bare to. Dåhjorten er i familie med hjort, men mye mindre.

Egentlig enkle å tilberede; i varm panne med jomfruolje, timian og hvitløk. Krydret med salt og pepper. Gjerne litt knuste enerbær også, det gir mer viltsmak.
Filetstykkene er snudd, og får steke seg ferdig. 3-5 minutter på hver side går greit. Forholdsvis sterk varme.
Portobellosoppen får steke i jomfruolje, vi la skinnsiden ned først.
Så ble de snudd, og litt smør ble lagt i.
soppen er så og si ferdigstekt. Stekeskyen bruker vi. Krydre med salt og kvernet pepper.
Stekeskyen fra både kjøttet og soppen iblandes en skvett fløte, og en skje tomatpuré.
Kok inn til det tykner, og avslutt gjerne med en liten skvett skvett cognac. Tykne litt til, husk å smake til med salt og pepper, gjerne også litt løkpulver.
Aspargesen, ikke den fineste jeg har kjøpt inn akkurat, butikkene er håpløse med å oppbevare dem; i en plastpose med noen dråper vann kan de holde seg i inntil 14 dager. Vi la opp med aspargestoppene; de fleste så greie ut.

Og slik la vi det opp; soppen med aspargestoppene og litt tyttebærsyltetøy; NB! syltetøyet kan være litt tøft for vinen, skyll munnen med mineralvann. Mandelpoteter og dåhjortfileten skåret i skiver, og potetene og sausen. Fantastisk godt, mørt, og velsmakende.
Sfursat 5 stelle (5 stjerner) er en av Lombardiets (Valtellina) beste rødviner, kanskje den beste; laget på Barolo og Barbarescodruen Nebbiolo. Styrke opp mot 17%. Druene tørkes på samme måten som når de produserer Amarone di Valpolicella, og kan også minne om den. Forholdsvis dyr, men av og til osv…..

Print Friendly, PDF & Email