Breiflabb, råreker og skjell

Mellom jul og nyttår er det deilig med fisk og skalldyr. Slankende mat, hadde det ikke vært for sausen da, men litt må man unne seg. Sjømat er iallfall sunt. Så får vi ta det som finnes i butikken her inne i innlandet da. I dag hadde de flott breiflabb og fine hjerteskjell. Selv hadde vi råfrosne små norske reker i fryseren.

Norsk breiflabb (Lophius piscatorius), norske hjerteskjell regner jeg med, (Cerastoderma edule), og norske rå små reker (Pandalus Borealis). I tillegg til en liten forrett til hver; en østers. Slett ingen dårlig romjulsmiddag!

Først var det å skrelle de små rå norske rekene. De to flotte breiflabbskivene var allerede klare til damping. Her er vi midt i dampingen, det er like før rekene gir fra seg litt væske til sausen. Hjerteskjellene er allerede dampet, og ligger under lokk. Damp først breiflabben et par-tre minutter, så legger du i rekene. Det går ganske raskt.

Sausen var helt enkel; en halv boks creme fraiche, revet pepperrot, og finhakket basilikum. Smaksatt med litt kraft fra rekene.

En spiseskje jomfruolje ble rørt i sausen under oppvarmingen, og satte en liten ekstrasmak på den. Ikke så mye sødme kanskje, bortsett fra den lille skvetten med rekekraft da. Uansett, god ble den.

Dampet breiflabb, rå reker, og hjerteskjell

Og slik la vi den opp; råskrelte mandelpoteter overdrysset litt tørket dill. Småbladet salat, rådampede reker, breiflabb og hjerteskjell. Og en deilig lettlaget litt for fet saus. Kjempegodt.

Ingredienser:
1 skive breiflabb til hver
små reker
hjerteskjell
småbladet salat
creme fraiche
basilikum og litt salt
finrevet pepperrot
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email