Bistecca med Gulløye i hvitvin

Grillen
Du trenger egenlig ikke mer enn 4 eller 8 murstein, men en ferdiglaget grillrist som denne er selvfølgelig enda bedre. Fremhevet bilde øverst; entrecote og polenta grillet i peisen.

Det er høst, og det begynner å bli i kaldeste laget for å grille ute. Det er ingen grunn til å fortvile for det. Iallfall ikke dersom du har peis i huset. Det går like bra å grille i peisen som ute, men du trenger en grillrist for å få det til; 4 eller 8 mursteiner i ett eller to lag, og en god grillrist er alt som skal til. Dersom du ikke har en ferdig grillrist da. Vi kjøpte med en fra en ferie i Italia. Og har du ikke peis, får stekeovnen være alternativet.

Peisen
Grillkullet er lagt inn i peisen, og det er snart klar for å sette inn grillristen. Bruk gjerne 8 murstein i 2 lag, og en god grillrist over.
Gulløye2
Gulløyepotetene er nykokte, skrellet, og skåret i passende skiver. Så er det å lage ferdig disse deilige potetene i en god hvitvinsaus.
Gulløyesaus ingr
Og her er det du trenger til potetretten; hvitvin, gressløk, hvit pepper, smør, persille, og litt hvetemel.
Gulløye
Gulløye i hvitvin blir en deilig rett, hvor potetene kommer helt til sin rett. Så nå håper vi at de snart er å få i butikken igjen.
Bistecca klar
En flott T-bone er klar til grilling. Bistecca fiorentina (biffstek som i Fireneze) er det rette navnet på denne smakfulle kjøttretten fra Toscana, hvor både ytre og indrefileten er med.

Bistecca fiorentina lages med kjøtt fra Chianina elller Maremmafè, men vi får bruker det vi får tak i her hjemme. Telemarksfè for eksempel! Litt mindre T-bone, men smakfull og god.
Italienerne serverer kjøttet ofte bare med en sitronbåt, og en skål med toscanske bønner ved siden av.

Bistecca2
Kjøttet er nesten klart til å skjæres opp i deilige skiver; indrefileten nærmest og ytrefileten bak. Toscanas mest kjente matrett.
Bistecca og gulløye
Mer trenges ikke; deilig oppskåret fiorentina og Gulløye i hvtvin.

Bistecca fiorentina med Gulløye i hvitvin

Ingredienser;
1 passe stor T-bone
Gulløyepoteter til 4 personer
gressløk
persille
2 dl hvitvin
olivenolje

salt fra kvern
1 god spiseskje hvetemel
hvit nykvernet pepper
smør
Slik gjør du:
Legg grillkull i peisen og tenn på. Gjør klar T-bonesteken.
Kok potetene, skrell dem, og skjær dem i passe skiver som på bildet lenger oppe. Smelt smøret og ha i gressløk, persille og pepper. Dryss over hvetemel. Når dette er surret litt inn har du i vinen, koker det inn litt. Tilslutt varmer du potetskivene fint i sausen, men de ska ikke kokes.
Når grillen er klar, griller du kjøttet slik du liker det, på begge sider. Pensle med god olivenolje og salte med kvernsalt. Så skjærer du det opp i passe skiver som på bildet over.
Server gjerne en god salat ved siden av. Og som drikke kan du jo prøve en god chianti.

Buon appetito!

%d