Baccala a la Liguria

I Liguria bruker de mye av de lokale produktene i tørrfiskrettene. Baccala spises mye der, og mange kjøper råvarene rett fra de flotte torgbilene med et utvlag vi bare kan drømme om i kjedebutikkene her hjemme. Utvalget av fersk fisk er stort, og tørrfisken er alltid med; både klippfisk og stokkfisk..

Her er det mye godt, som i Liguria er lokale råvarer: hvitvin, oliven, hvitløk, olivenolje, pinjenøtter, tomater. Og godt blir det.

Baccala a la Liguria

Ingredienser:
800 gram klippfisk
300 g. poteter i skiver
1 gulrot + 1 stangselleri i skiver
4 it. ansjosfileter
1 løk i ringer + 3 hvitløkfedd
1 glass hvitvin
20 sorte oliven
2 glass jomfru olivenolje
1 boks tomater + 3 spskj. tomatpure
2 spskj. kapers
1 pose pinjenøtter
It. persille
Slik gjør du:
Denne retten lages egentlig med stokkfisk(tørrfisk), men det er vanskelig å få tak i fin tørrfisk i Norge, og særlig ikke utvannet og klar til bruk. Derfor klippfisk. (Ellen C. Daatland sier på Facebook at Hallvors i Tromsø har det, og det skal prøves.) Stokkfisk eller stoccafisso er typiske liguriaretter, klippfisk er det vanlige i Venetoregionen, hvor baccala betyr salt torsk.

Vann ut klippfisken i 3 dager, skift vann 3 ggr om dagen. Saltet bør være så godt som borte, dersom du velger å steke fisken.
Stek løken og den skrellede hvitløken gylden i en dyp stekepanne, gjerne med lokk. Ha deretter i de andre ingrediensene, unntatt fisken, og la alt småputre til potetene er møre, men med litt bitt i.
Fisken vender du i litt mel, og bruner lett i 8-10 minutter. Ikke lenger! Dersom du ikke har fått ut saltet godt nok, lar du fisken trekke i kokende vann i 8-10 minutter. Og så gjenstår det bare å legge opp retten.

LES ARTIKKELEN OM TØRRFISK HER.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser