Ansjos fritert i extra virgin oil

“Å steke matvarer i ekstra jomfruolje på en riktig måte er synonymt med helse. I tillegg har det ifølge studier fra forskere ved Universitetet i Granada blitt funnet at grønnsaker stekt i ekstra jomfru olivenoljer forbedrer deres antioksidantkapasitet når oljefenolene overføres til grønnsakene. Disse forbindelsene er med på å forhindre oksidasjon av kolesterol i blodet, som er en av risikofaktorene ved hjerte- og karsykdommer.”

Det er flere måter å fritere og servere ansjos eller små sardiner på; du kan fritere dem som de er, med hode og innmat, du kan klippe av finnene, klippe av halen, eller kutte av hodet og ta ut innmaten. Dette siste gjorde vi med ansjosen vår innkjøpt i den lokale Asiabutikken. Men først; mange reagerer på at jeg friterer i extra virgin olje. Det kan man gjerne reagere på, men det er det ingen grunn til. Derfor; kikk på denne lille filmsnutten først:

Og slik renset vi disse deilige små ansjosene:

Aller først; fisken må være helt tinet før du gjør dette, tin for eksempel over natten i kjøleskapet. Først skjærer du av hodet, da vil som regel det meste av innmaten følge med. Dersom den ikke gjør det; bruk en kniv og skrap det ut. Noen stikker tommeltotten inn og skyver det ut. Og noen lar det som er igjen være igjen, du kan godt spise det. Mange renser ikke de minste i det hele tatt. Valget er ditt.

Også i Norge har vi småfisk som egner seg til fritering; både ferskvannsfisken krøkle/kot, som er oppe en 10 dagers tid i mai, og ørekyte går helt greit. Sistnevnte vil vi jo gjerne bli kvitt også.

Her er de små krabatene ferdigrenset og klare til fritering.
Neste skritt er å mele dem; det gjør du greit ved å ha dem i en bolle, strø over hvetemel og blande med hendene til de er godt dekket av melet. Så rister du av det overflødige melet i et dørslag.
Ansjosen friterer du så i extra virgin olivenolje ved en temperatur på 170 til 190 grader til de får en fin brunfarge. Ikke for lenge, da blir de noen tørrpinner du ikke vil like. Husk at du kan filtrere olivenoljen i et fint dørslag eller osteklede og bruke den inntil 10 ganger, og da blir det rimelig. Selv har vi en olje til sjømat, og en til kjøtt, ha gjerne en til grønnsaker også. De fleste andre oljer bør ikke brukes mer enn en gang.

Slik kan du servere disse deilige små fiskene; med et par sitronskiver og en god remulade til å dyppe i.

Dersom du vil ha ansjosen som en hovedrett kan du jo fritere noen poteter samtidig. En god tørr hvitvin går godt, litt syre fra sitronen blir det, men det regulerer du selv. En riesling går greit.

Print Friendly, PDF & Email