Ansjos med grønt. Fra Nonna Genias kjøkken.

Acciughe al verde

En av oppskriftene i hele Piemontes matmor, Nonna Genia sin bok, er denne ansjosretten; Acciughe al verde, eller ansjos med grønt, ville vel vi kalt den.

Piemonte

var et fattigslig bondeland helt opp til 1950-60-årene. Først da ble de små landsbyene koblet sammen med veier, og vann ble lagt inn i husene. Samtidig startet landsbyflukten. Tidene ble bedre og byene lokket; Torino med Fiat og sine metallarbeidsbedrifter, og Olivetto med kontormaskiner og computere ga jobb til mange. I Alba gjorde Ferrero, verdens største sukkervareprodusent, det samme.
Med velstanden fikk mange råd til både å reise, og unne seg god mat. Torineserne tok dagsturer til Langhe for å innta riktig og godt tilberedt bondekost med tradisjon. På denne tiden var heller ikke den lokale vinproduksjonen av noen størrelse.
Og på denne tiden byttet man varer mellom regionene Piemonte, Aosta og Liguria. Fra nettopp Liguria kom den deilige italienske saltede ansjosen, og den gode olivenoljen.

La Morra
Ansjos, olivenolje og fisk fra Liguria, ble byttet med vin hasselnøtter og mye annet fra Piemonte. Her utsikt mot La Morra, kommunen som produserer mest Barolo. I forgrunnen Dolcetto d Alba-druen.
3. Acciughe al verde, råvarer_edited-1
Og her er råvarene til denne gode, lille retten fra Piemonte.

Acciughe al verde

Ansjos med grønn saus, oppskrift til 4 personer
Ingredienser:
20 italienske ansjos i olje, du får det i store kjedebutikker
3 hvitløkkløfter
20 gram fersk italiensk persille(bladpersille)
20 gram fersk basilikum
1 liten tørket rød chili
2 hardkokte eggeplommer
extra jomfruolje
2 spskj eddik
Slik gjør du:
Finhakk persille, hvitløk, basilikum, chilipepper og eggeplommene. Bland inn eddik og olje til en fin konsistens. Fordel ansjosen på en tallerken lagvis med sausen.

Drikke: Langhe Chardonnay eller annen god hvitvin fra Piemonte

%d bloggere liker dette: