Aioli, den originale

Aioli er deilig, men har du smakt den originale versjonen? Mange hevder sikkert å ha den, men den du får oppskrift på her skal altså være det!  Bildet viser Grønlandsreker fryst ned på feltet; store fine 60/80 reker. Reker og reker er minst to forskjellige ting; ferske reker er ferske reker, og dypfryste er dypfryste, du må bare omstille hodet og smaksløkene litt. Hver til sin rekefest, eller begge sammen! Det går også.

Aioli på originalt vis

Hovedingrediensen er selvfølgelig hvitløk, masse hvitløk. Dette er en hel hvitløk delt opp. Og det skal det være.
Støt hvitløken godt i morteren, og ha i olje mens du fortsetter å støte. Så har du i de to eggeplommene tilslutt. Dillen finhakker du og rører i tilslutt.
Alt er rørt sammen til en litt tyktflytende masse. jeg kan love deg at denne aiolien ikke er for pyser, men slik skal den altså være. Noen saltkorn skader ikke å drysse i. Og dillen selvfølgelig!

Fennikelsalat med agurk og løk, alt fra hagen

En stor og fin fennikel nettopp hentet inn fra pallekarmen. Ikke så tykk og rund som den du får kjøpt, men hva er vel bedre enn det du selv høster fra din egen hage?
To små salatløk, en liten slangeagurk og den store fine fennikelen er klar til videreforedling på ditt eget kjøkken.
Finsnitt fennikelen på en mandolin eller lignende, gjør så det samme med løken og agurken.
Bland all godt og lag en deilig dressing med jomfruolje, litt eple-eddik og en sprut hvit balsamico, så får du en deilig blanding av syre og sødme. Gjerne en teskje sukker og noen saltkorn også til slutt.
Det lille reke- og krabbebordet vårt er dekket opp, med fennikelsalaten og den originale aiolien som tilbehør.

Ovnsristet loff, og fersk baguette, med henholdsvis krabbeinnhold og klør, og reker. Først noen dråper jomfruolje på toasten, så litt aioli bredt utover, og tilslutt den absolutt smakfulle aiolien. Sterk som den skal være, tøff nok for sarte ganer, men nydelig! Et godt glass hvitvin demper det sterkeste for den mest pysete hvitløkselskeren.

Print Friendly, PDF & Email