Moussaka, med egne auberginer

Aubergine og blomst
Vi kjøpte egentlig frø av miniauberginer, men når de vokser ujevnt må noen vente, og blir større, og noen må tas for tidlig. Og for noen nydelig rosalilla blomster denne spennende planten har.

Hva er vel bedre enn å lage mat med det du har i din egen hage. For første gang har vi prøvd å dyrke auberginer i drivhuset. Og det gikk jo veldig bra, så neste år blir det langt flere av denne anvendelige grønnsaken. I det greske kjøkkenet brukes det mye aubergine, ja i det hele tatt i middelhavskjøkkenet er eggplanten, som den også heter, svært populær. Også er det jo tiden for norske, ferske lam da! Vi tar det skritt for skritt!

Moussaka, raavarer
Her er råvarene til moussakaoppskriften vi har brukt; auberginer, olivenolje, hvitvin, tomater, løk, lammekjøttdeig, kanel, allkrydder, tomatpurè, og persille.
Aubergine i salt
Auberginene ligger lagvis med mye salt, for å trekke ut væske. Snu gjerne litt på dem den halvtimen de skal ligge i saltet.
Aubergine skylles
Etter saltingen skylles de godt under rennende vann. Så kryster du foriktig ut vann, og trykker dem litt tørre med kjøkkenpapir.
Aubergine brunes
Her lettbrunes aubergineskivene i olivenolje, for deretter å renne av på kjøkkenpapir. Så er de klare for resten av denne deilige retten.
tomater, skoldet
Tomatene skolder du, så under kaldt vann før du fjerner skinnet. Tilslutt deler du dem opp i ikke for store biter.
Moussaka, nesten ferdig
Alt er klart, kjøttblandingen bak, den nylagde sausen til høyre, og auberginene foran.

Moussakatallerken3
Moussaka

Ingredienser:
900 gr auberginer
1,2 dl olivenolje
1,2 dl hvitvin
2 store tomater
2 store løk
450 gr lammekjøttdeig
1/4 ts kanel
1/4 ts allkrydder (all spice)
2 ss tomatpurè
3 ss persille
Slik gjør du:
Kutt auberginene i 1/2 cm skiver. Legg lagvis med mye salt i en bolle el. La stå 1/2 time. Skyll deretter i flere omganger, trykk forsiktig ut vannet og “pat” med kjøkkenpapir.
Varm noe av oljen. Stek auberginene gyldne på begge sider, la renne av på kjøkkenpapir. Skolde tomatene, og så under kaldt vann. Ta av skinnet og kutt dem opp i passe biter.

Varm ovnen til 180 grader.
Varm 2 ss olje i en stekepanne, stek løk og lammekjøttdeigen i 5 min. Legg i tomater, allkrydder, tomatpurè, persille og vin. Pepre  og legg på lokk. La putre i 15 minutter.
Legg lagvis med aubergineskiver og kjøttblandingen i et ildfast fat, auberginer på toppen.
Hell over sausen, (oppskrift under), dryss over brødsmulene, og bak i ovnen i 45 minutter til gylden.

Moussaka, sausen
Og her er de gode ingrediensene til sausen, som også setter smak til moussakaen. Lett å lage, og med daggammel, revet loff på toppen.

Sausen

50 gr smør
50 gr mel
6 dl melk
1/4 ss revet muskat
25 gr parmesan
3 ss revet, daggammel loff el
Slik gjør du:
Smelt smøret og rør innmelet. Rør i 1 minutt. Skru ned varmen og bland inn melken litt etter litt. Varm opp til det tykner. Ha i muskat, ost, pepper og litt salt.

Print Friendly, PDF & Email