Scampi på Skagen

Scampi, driveren
Driveren av ITALIA, og en av de ansatte. Han hadde tatt med seg kona og et par-tre i serveringen fra Italia, og drev den sist sommer. Med italiensk mat.

Sist sommer var vi innom den lille restauranten ITALIA på Skagen. Nå har vi vært der igjen, men sesongen er over og restauranten stengt. På ITALIA fikk vi ekte italiensk mat, med helt italiensk personale. Og på toppen av det hele; vi fikk scampi!

Ristorante
I dag er restauranten stengt for vinteren, så dersom du vil ha en ekte italiensk scampirett får du det ikke på Skagen. Scampien er tilpasset nordmenn; du får oppdrettsreker!

 Alt for maten

Du gir mye av deg selv når du reiser fra Italia og opp til Danmark for å drive en liten italiensk restaurant i sommersesongen. På Skagen, toppen av Danmark. Så når sesongen er over reiser du hjem igjen, kanskje har du en liten restaurant i Italia som drives resten av året?
Og så langt det er mulig; ekte italiensk mat, til og med scampi fikk vi. Norsk sjøkreps altså. Eller jomfruhummer som det danske navnet på Nephrops Norvegicus er. To deilige retter hadde de på spisekartet.

Scampi, riktig meny
Scampi all`aglio, eller ovnstekt jomfruhummer med hvitløk, en av to scampiretter. Det vil du ikke finne i en norsk meny, der får du bare oppdrettsreker. Dessverre vet man ikke hva scampi er i Norge.
Scampi på Skagen2
En nydelig rett var det, akkurat som i Italia, og resten av verden. Der vet man hva scampi er. Her også med blåskjell og blekksprut.

Alt for Norge!

2 spisesteder
Begge kaller seg italiensk, men fusker med råvarene. Sjøkreps er scampi, store reker har aldri vært det. De er reker.

Men, det ligger to “italienske” restauranter til på Skagen. De serverer også “scampi”, men da er plutselig den deilige sjøkrepsen blitt til en billig reke. Billig i innkjøp, dyrere på menyen. Man spekulerer i den dyre sjøkrepsens italienske navn. Kjent over hele verden som scampi.
For hva skal man egentliçg gjøre når Skagen oversvømmes av nordmenn. Joda, la dem få det som hjemme, oppdrettsreker er godt nok, for det er de jo vant til i Norge.

To gale
Bildet til venstre; Gamberoni alla Griglia. Kjempereker står det i den danske oversettelsen. Og under står det Scampi alla Dolce Vin; oversatt med kjempereker igjen. Her er altså scampi både reker og sjøkreps! Bildet til høyre: Scampi rejer; 10 store reker. Altså Scampi reker, som jo er en selvmotsigelse.
Jomfruhummer
Fra siste nummer av det danske matbladet Mad og venner. Oppskriften med tigerreker ville du ikke funnet i noe norsk matblad. Der ville det helt feilaktig stått scampi. Bildet under til høyre: Så stolt av jomfruhummeren er denne huseieren, at den pryder sommerhagen.

Så på Skagen har man tilpasset menyen til nordmenn, som dessverre, og vel delvis uten skyld, ikke vet bedre. Det har en samlet norsk matbransje sørget for.
Danmark er Europas, og da kanskje verdens største eksportør av norsk sjøkreps, under navnet scampi. Som jo er helt riktig. Ingen seriøse restauranter, matbøker eller matblader omtaler scampi som reker i Danmark. Derimot advarer man mot oppdrettsreker i, de legger Mangroveskogen øde.
Om jeg slutter å kjempe for den norske sjøkrepsens renommé i Norge? ALDRI!
Norge har jo nettopp blitt kjent med den igjen. Det er jo også ganske utrolig.

Print Friendly, PDF & Email