Kalmar og råstekte reker

Kalmar av ikke for stor størrelse er renset og gjort klare for stekepannen, tentakler til venstre og de rissede kroppene til høyre; risset igjennom det øverste skinnlaget.

Calamare, kalmar! Ser du navnelikheten? Dette er det man kaller calamare, eller kalmar på norsk (Loligo forbesi). En tiarmet blekkspruttype som vi har utenfor kysten vår, men som du nok ikke finner i kjedenes butikker. Ikke akkar heller for den saks skyld, selv om det fiskes mye av dem. Begge er deilige blekkspruttyper som er enkle å tilberede, og som får et mørt og smakfullt fast kjøtt dersom du gjør alt riktig. Vi har servert dem sammen med råstekte små norske reker kjøpt hos Brødrene Berggren i Sandefjord.

Slik ser kalmar ut før du renser dem; hodet vries av, innmaten tas ut og tentaklene skjæres eller vries av rett ovenfor øynene. Munnen tas ut. Les mer om hvordan her.
Du trenger absolutt ikke å fjerne det tynne rødfiolette skinnet, det gir en fin farge til retten.

Finhakk 1 sjalottløk og 3 hvitløkfedd og brune fint i smør og jomfruolje. Legg i blekksprutkroppene og tentaklene og stek 3 til 5 minutter på hver side. Ikke mer enn 10 minutter tilsammen, da kan de bli seige.

Skjær av rekenes hoder og haletipper med en skarp kniv som på bildet. Bruk avskjæret til en god kraft senere.

Rekekroppene skal nå stekes med hvitløk, litt karri og søt paprika i smør eller olje. La de steke ca 8 minutter. NB! Dette går ikke med kokte reker, da blir de seige og tørre.

Server retten med en blandet salat med halve kirsebærtomater, finhakket løk og en dressing av jomfruolje og hvit balsamico. Legg salat på et issalatblad, og blekkspruter over. Rekene kan du servere i en liten bolle el.  ved siden av. Husk, du kan spise rekene med skallet, de er myke og gode. Baguette går godt som tilbehør.

Ingredienser:
kalmar eller akkar
rå små reker (fiskehandlere skaffer dem)
smør og olivenolje
salat , løk, hvitløk og kirsebærtomater
baguette
karri og søt paprika
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

%d