300 gram smør skritt for skritt

Å lage smør hjemme er egentlig ikke vanskelig, og det smaker selvfølgelig mye bedre enn det du kjøper i butikken. Ikke for det; det finnes masse deilig smør å få kjøpt, men det er liksom noe eget med det vi lager selv. Og med et godt brød til, smaker både brødet, smøret og kaffen mye bedre! Mener nå jeg da.

Når kulturmelken og fløten har fått stå i romtemperatur over natten pisker du den til den skiller i smør og smørmelk (buttermilk).

Smøret samler seg etter hvert i klumper, og da heller du fra smørmelken og erstatter den med samme mengde vann.

Pisk litt til, og hell vannet fra. Gjenta dette et par ganger. Elt så smøret godt, til alle vannrester er presset ut. Tilslutt salter du etter egen smak. Dersom du liker et litt mer orange smør, kan du ha i litt gulrotsaft.

Tilslutt har du smøret i en egnet form. Vi har fine smørformer fra Sveits, fra den tiden vi produserte ost. Og da blir de jo riktig så fine.

Kan du tenke deg noe bedre enn en rykende varm kopp kaffe med hjemmelaget smør og brød. Gjerne også hjemmelaget pølse dersom du har det. Eller som her; noen skiver god salami.
OPPSKRIFTEN PÅ DET DEILIGE BRØDET FINNER DU VED Å SØKE PÅ BRØD I SØKEFELTET!

Ingredienser:
Smør (300 gram)
1 l. fløte
1dl. kulturmelk(evt. yoghurt)
1 teskje grovt salt
Slik gjør du:
Dagen før blander du fløten med kulturmelken og lar stå i stuen (ca 23-24 grader) i 24 timer. Så pisker du (miksmaster) den syrnede fløten til den skiller i smør og kulturmelk. Når smøret samler seg i klumper heller du fra smørmelken og erstatter den med like deler vann. Pisk litt til og hell vannet fra, gjenta dette et par-tre ganger. Tilslutt elter du smøret godt så alle vannrestene presses ut. Tilsett salt etter egen smak. Ønsker du en fin farge kan du røre i litt gulrotsaft.

Og om litt er kaffen klar…
VEL BEKOMME!