Urteboken,- Timian

Timian skal være frisk i fargen, og sterkduftende. Den krever mye lys og vann for å holde seg godt. Plant den gjerne ut, da blir den kraftigere i smaken.

Timian (Thymus vulgaris, flerårig urt fra leppeblomstfamilien)

Opprinnelse og historie

Fra latinsk thya; å ofre, og gresk thymiama: røkelse. Timian ble i tidligere tider ofret til kjærlighetsgudinnen Afrodite, og brukt som røkelse. Under romertiden ble timianhonning brukt som søtningsmiddel, og romeren Plinius brukte den sammen med løpstikke som erstatning for pepper på desserter! ”Pepper er for dyrt”, sa han. En 2000 år gammel italiensk oppskrift på dressing ble laget av timian og løpstikke trukket i olje og vin. Avtrekk av timian skal være et godt middel mot forkjølelse og kikhoste, men også mot sjenerthet og hikke! Det finnes ca. 40 arter av timian. Den vanligste er ”suppetimian” som på bildet. Italienske og greske soldater fikk timiankrydret vin for å styrke motet. Den er vanndrivende, fordøyelsesdempende og krampeløsende. Inngår i suppekvasten: 1 laurbærblad, 1 timiankvist, og 3 persillestilker pakkes inn i en purrestilk, og surres med hyssing.

Bruk i maten

Timian er et naturlig følge til ertesuppe og lapskaus.  Når du steker kylling kan du gni den inn med smør blandet med timian, det gir en deilig smak. Den passer også godt til retter kokt i vin. Støtt timian i kjøttkakene hever smaken, og i pølser virker den antiseptisk; pølsene får lenger holdbarhet, og bedre smak. Timian tåler å koke lenge uten å miste smak, og er ypperlig i grillsaus, hvor den kan erstatte litt av saltet. Prøv denne danske løksuppen: Surr smør, grovhakket løk og timian til løken er mør. Tilsett god kjøttkraft, og anrett suppen i dype tallerkener med terninger av ristet brød. Dekk med ost og gratinér. Danskene drikker porsesnaps og øl til denne smakfulle suppen.

Riktig oppbevaring

Klipp først av posen et par cm over pottekanten, dersom du kjøper planten i butikk.
Timian skal være frisk i fargen, og sterkduftende. Den krever mye lys og vann for å holde seg godt. Plant den gjerne ut, da blir den kraftigere i smaken. Dersom du vil ha den som potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer.  De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe.

Oppskrifter med timian:

Kyllingboller med timian

Print Friendly, PDF & Email