Svinekam med grønnkal

Benet og det ytterste røkte spekket på svinekammen er skåret fra og som vi ser på bildet er kamstykket både kjøttfullt og godt marmorert. Kok gjerne suppe på benet, og server med komle og gode pølser for eksempel. Svinekammen er som du ser ytrefileten på grisen Tidligere alltid kalt svinekam, ytrefilet har vært storfe.

Det vi kjenner som røkt svinekam kjenner vi også som sommerkoteletter; altså svinekammen oppdelt i koteletter. Sommerkoteletter er rimelig mat, røkt svinekam selges også på tilbud nå og da. Og det er godt. Vi har laget til en deilig middag med et godt følge; grønnkålstuing.

Legg den røkte svinekammen i kaldt vann sammen med løk, et laurbærblad og rosmarin. La koke opp, skum av og kok ved 160 grader en time og 20 minutter.

Legg grønnkålen i en kjele med litt finkuttet sjalottløk. Kjøp gjerne oppkuttet grønnkål, den er lettest å stelle.

Fyll litt vann i kjelen, legg i grønnkålen, en ss smør og litt salt. Kok opp og kok ved svak varme noen minutter til kålen kjennes mør. Bland i creme fraiche. Salte, pepre og kvern over revet muskat hvis du liker dette krydderet.

Lag sausen med en smør og melblanding og tilsett kraft fra kokekjelen, gjerne grønnkålkraft også dersom den ikke er kokt inn helt. Smak til med krydder, og litt sukker og eddik dersom du liker det.

Svinekammen er ferdigkokt og klar til å skjæres opp. Røkt svinekam er det nesten vanskelig ikke å få mør. Litt som sommerkoteletter; det skal ikke mye steking til, de er jo i utgangspunktet møre.

Enkelt å stelle til og deilig både til hverdags og som helgemat. Her servert med råskrelte poteter, noen klasetomater, og pyntet med en rosmarinkvist.

Ingredienser:
svinekam
grønnkål
klasetomater
mandelpoteter
smør og creme fraiche
mel, salt, pepper og muskatnøtt
litt sukker og eddik
kraft til sausen
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email