Skreifilet med sopp

To fine filetskiver av skrei klare for steking med skinnet på. Ikke så mange fisker skiver seg så godt som skreien.

Skrei er ikke bare «fiskekoteletter» med rogn og lever, eller mølje som det også heter. Også skreifilet er deilig, men kanskje noe underkjent og ikke så mye brukt? Vi kjøpte to fine filetskiver med skinn, og tilberedte dem som den fineste enkle fiskerett.

Først i stekepannen med skinnsiden ned, i en blanding av jomfruolje og smør. Øs over stekeskyen mens du bruner skinnsiden godt.
De to skivene er snudd, og får litt tid med kjøttsiden ned. Fortsett å øse over. Salte og pepre fra kvern på begge sider. Skyen går i sausen sammen med det andre deilige til sausen.
Stek kantareller i godt smør, pepre godt, og salte litt. Dette er kantarell fra fryseren. Også den blir sprø dersom du liker det, og venter lenge nok.
Først brunes et par pressede hvitløksfedd litt i jomfruolje, så aspargesen. Salte lett. Her er det nederste trenede skåret av; og de er IKKE skrellet. Man skreller ikke vekk næring og smak.
En deilig saus ble laget av litt hummerfond fra flaske utrørt i vann som foreskrevet på flasken, rømme fra Røros ble blandet i og innkokt til sausen tyknet noe.
Så ble kraften/skyen fra kantarellene og stekingen blandet i, og sausen tyknet noen minutter. Krydre etter egen smak.
Sausen er tyknet, har fått en fin hummersoppfarge, og er klar for den deilige fisken.

Helt enkelt egentlig; aspargesen overdrysset litt revet pecorino, fiskeskiven overhelt den deilige sausen, kantarellene og kokte Ringerikspoteter med skall på lagt ved siden av. Selv spiser jeg potetene med skallet på. En deilig og enkel liten fiskerett.

Print Friendly, PDF & Email