Saltkjøtt, erter og flesk

Lammebog og fleskSaltkjøtt, erter og flesk er kanskje ikke det vi spiser mest av i den varme årstiden. Men godt er det egentlig uansett årstid. Èn kjele, alt i kjelen etterhvert som det koker, gjerne også potetene, men kanskje best skrellet. Vi kokte dem i egen kjele med skall. Ekte sjømannskost i gamle dager; saltet kjøtt og flesk, tørkede erter, poteter og kålrot. Alt råvarer med god holdbarhet på en lang sjøtur. Lokalmat med kjøtt og flesk fra Edland Kjøtt på Haukeli.

Saltkj koker
Den salte og røkte lammebogen i skiver er lagt i vannet sammen med sjalottløk, noen friske laurbærblader (fra drivhuset) og persille. Så får det koke opp, skummes, og kokes ferdig et par gode timers tid.

Storfe, svin eller sauekjøtt; valget var kokkens. Vi har brukt saltet og røkt lammebog, eller gryteferdig pinnekjøtt som Edland Kjøtt kaller det. Og tillaget som pinnekjøtt er det også deilig, kjøttet har ikke vært tørket og hengt, men fyser du på pinnekjøtt en dag, er dette alternativet å bruke samme dagen. Men, altså; saltkjøtt, erter og flesk.

Saltkj koker1
Etter en times tid legger du i det lettsaltede flesket, for å koke med den siste halvannen timen. Men la det småkoke, nesten bare trekke går bra.
Saltkjøtt og kålrot
Kålroten er skåret i litt tykke skiver, og koker med de siste tre kvarterene, eller til de er passe myke, men ikke bløte. Alt skal jo sette smak til den deilig kraften.

Saltkjøtt, erter og flesk

Saltkjøtt, tallerken

Ingredienser:
saltet og røkt lammebog
lettsaltet sideflesk
poteter, gjerne mandel
kålrot
gule tørkede erter
noen laurbærblader
persille og sjalottløk
noen hele pepperkorn og 3-4 nellikspiker
Slik gjør du:
Sett over en kjele med vann og legg i lammekjøttet. Skum av når det koker opp. Ha i sjalottløk i båter, laurbærbladene, pepper/nellikspiker og persillen. Dette skal nå koke i 2 til 2 1/2 timer. Etter en time legger du i fleskestykket, og de siste 45 minuttene får kålroten koke med.
Ertene skal ligge i vann fra kvelden før, men har du glemt det kan du småkoke dem 30 minutter om morgenen, og la de ligge i kokevannet til du skal lage middagen. Så koker du dem ferdig mens resten også koker. Ikke glem nyklippet timian i ertekjelen, dersom du liker det. Salte og pepre tilslutt. Server alt rykende varmt, med kraften som saus, gjerne tyknet med litt maizena.

Print Friendly, PDF & Email